Kniha shrnující havajské požáry vyšla dřív, než dodoutnaly. Napsala ji umělá inteligence?

25. srpen 2023

Na začátku srpna zachvátily Hawaii, především ostrov Maui děsivé požáry. Přírodní katastrofa na sebe strhla pozornost celého světa. Jak už to tak dnes bývá, velká pozornost veřejnosti se sebou přinesla i nechtěné dítko: konspirační teorie.

Mezi uživateli sociálních sítí se začaly šířit dezinformace o tom, že snad požár nevznikl samovolně, ale že ho spustila zbraň se směrovanou energií, nebo dokonce jakýsi „vesmírný laser“.

Na tom by bohužel nebylo nic až tak nového – konspirační teorie pravidelně doprovázejí v internetové éře jak přírodní, tak lidmi zapříčiněné tragédie. U havajských požárů se ale objevil nový, zatím neokoukaný aspekt.

Matěj Schneider

Na webovém obchodě Amazon se 10. srpna objevila kniha s názvem Fire And Fury: The Story of the 2023 Maui Fire And Its Implications For Climate Change (tedy volně česky přeloženo Oheň a běs: Příběh požáru na ostrově Maui v roce 2023 a jeho důsledky pro změnu klimatu). Kniha vyšla ještě než ty nejhorší požáry vůbec skončily. A aby toho nebylo málo, podle popisu na Amazonu stálo, že kniha popisuje události 8. až 11. srpna – tedy až do dne po vydání knihy.

Asi vám vrtá hlavou, kdo takhle rychle píše, nejen o minulých ale i budoucích událostech. Pod knihou je podepsán jakýsi „Dr. Miles Stone“, jehož profil na Amazonu zdobí jen popisek „Raději bych nic neříkal“. Je velmi pravděpodobné, že žádný Miles Stone neexistuje.

44stránková kniha obsahuje skvostné nicneříkající souvětí jako: „Peklo, které v roce 2023 zachvátilo ostrov Maui, představovalo obrovskou a nebezpečnou výzvu, která vyžadovala sladěné a společné úsilí mnoha agentur a organizací. Proti tomuto rozsáhlému požáru se bojovalo s využitím pozemních i leteckých přístupů, s využitím různých strategií a taktik, aby bylo dosaženo rozmanitých výsledků a dopadů.“

Kromě knihy o havajském požáru pod profilem pana Stonea najdete biografické knihy o americkém sázkaři Billym Waltersovi, dramatikovi Augustu Wilsonovi, nebo o synu současného amerického prezidenta Hunteru Bidenovi.

Factcheckingový server Snopes upozornil na vysokou pravděpodonost, že kniha je minimálně z velké části vygenerované umělou inteligencí, respektive velkým jazykovým modelem typu ChatGPT. Samotnou klimatickou knihu otestovat z právních důvodů nemohli, nicméně právě kniha o Hunteru Bidenovi by měla být podle nástroje ZeroGPT takto vygenerovaná se stoprocentní jistotou.

Čtěte také

Samo o sobě to není nic příliš divného. Podle letošního článku z Reuters jsou v nabídce Amazonu stovky knih, které přiznávají částečně autorství nástrojům jako ChatGPT. I to se sebou přináší nové otázky ohledně etiky autorských práv – jazykové modely se totiž učí na už existujících textech a někteří autoři tak mají pocit, že je jejich dílo rabováno pro účely rozmachu „robotů“, kteří je navíc připraví o práci. Oproti této sofistikované debatě je problém s „havajskou knihou“ vlastně jen taková vtipná poznámka pod čarou.

Amazon následně knihu ze své nabídky nechal smazat. Nicméně ne dříve, než si ji stihla koupit řada lidí. Mnoho z nich knihu ale zjevně nevykládalo jako podvratnou snahu si rychle vydělat na přírodní katastrofě, ale přimklo se ke konspiračním vysvětlením.

„Muselo to být naplánované,“ psal jeden z uživatelů, který u knihy nechal hodnocení. Myslel tím zjevně nejen podezřele rychle vydanou knihu, ale i samotný požár. V rámci tohoto přesvědčení, šířícího se napříč nejrůznějšími „dezinfo“ influencerskými videokanály, kterým tu jmenovitě promo dělat nebudu, byl havajský požár plánovanou operací, která má lidstvo přesvědčit o nutnosti radikální klimatické agendy.

Překotně vydaná kniha je pak jenom dílek tohoto plánu. Před několika lety se experti na dezinformace obávali, jaký problém budou představovat takzvané „deepfake“ videa, nerozeznatelná od těch pravých. Koho by napadlo, že v roce 2023 budeme naopak řešit tak dezinformace živené tak archaickým médiem, jako sou knihy – byť napsané roboty.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Napsala knihu o havajských požárech umělá inteligence? Kdo je tajemný Dr. Miles Stone a existuje vůbec? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.