Komáři a jezera byli to nejhorší. Markéta Dobešová se vydala na švédský trek Kungsleden

15. říjen 2017

Královská cesta. Tak zní v překladu jméno 450 km dlouhé švédské trasy Kungsleden. Houslistka plzeňského divadla ji za intenzivních dešťů – během polárních dní – šla sólo. Trvalo jí to 19 dní.

„Když jsem v roce 2014 s kamarádem přešla Alpy z Mnichova do Benátek, změnilo mi to život. Řekla jsem si, že bych každý rok ráda podnikla nějakou takovou trasu. A tak následovala korsická GR20 a přechod Pyrenejí,“ říká houslistka plzeňského Divadla J. K. Tyla Markéta Dobešová, která je mj. autorkou prvního průvodce na přechod Krušných hor. „Hudbu si s sebou žádnou neberu,“ usmívá se profesionální muzikantka, ale přiznává, že si zpívala moravské lidovky, když nikdo není na dohled.

30 kilo na zádech 50kilové ženy. Boj s nákladem váhy i nedůvěry...

„Dnes už si nepotřebuju tolik dokazovat. Vím, že když mi to zdraví dovolí, ujdu všechny treky v Evropě. Tentokrát jsem chtěla něco jiného. Chtěla jsem za polární kruh a utéct trochu od lidí,“ říká Markéta a zároveň dodává, že na ni opuštěná krajina těžce dopadla a že lidskou přítomnost později tím spíš docenila.

Navzdory tomu, že sama neváží ani 50 kilo, naložila si na záda batoh – se zásobami a vodou – o váze 30 kilo. „Musela jsem být připravená na to, že nebudu dokupovat jídlo,“ vysvětluje. To tvořilo na začátku cesty 15 kilo. „Ještě nikdy v životě jsem neslyšela tolikrát, že na to nemám,“ dodává. 

Voda byla největší zkouška

Na cestě Markétě Dobešové hodně pršelo. Kromě toho, že musela brodit rozvodněné řeky, čekalo ji na cestě mezi Abiskem a Hemavanem 8 jezer. „Oč jistější jsem si na pěších trasách, o to víc jsem nejistá na vodě. Když jsem viděla tu arktickou ledovou vodu, nedokázala jsem si představit, že budu pádlovat 6 kilometrů přes jezero,“ usmívá se zpětně. „To byla pro mě největší zkouška,“ dodává. Nějakou dobu jí taky trvalo zvyknout si na polární den. Chodila až do 10 hodin večer a v noci si z počátku zakrývala oči. „Strašní ale byli komáři. Neuměla jsem si to dopředu představit, ale je to skutečný oblak komárů, kterým je třeba jít.“

Markéta Dobešová se ale nevzdala a trasu, která se obvykle chodí 28 dní, zvládla ještě rychleji, než předpokládala. Kungsleden přešla za 19 dní.

Markéta Dobešová se vydala na švédský trek Kungsleden
autor: Pavel Sladký
Spustit audio