Kompot: Ztratí Bohemian Rhapsody Oscara kvůli #MeToo?

29. leden 2019

Extrémně úspěšný film Bohemian Rhapsody provází skandály režiséra Bryana Singera. Mohou ale snímku opravdu uškodit? O dalším enfant terrible světové popkultury, Michaelu Jacksonovi, se znovu mluví a píše od uvedení kontroverzního dokumentu Leaving Neverland na festivalu Sundance. Víc o filmu si poslechněte v dalším díle pořadu Kompot.

Životopisný film o britské hudební skupině Queen neměl snadnou cestu ke svému vzniku už na samotném počátku. První informace o filmu kolovaly médii už v roce 2010, přičemž hlavní roli měl ztvárnit Sacha Baron Cohen. Ten ale o tři roky později projekt opustil kvůli neshodám s producenty a až o další tři roky později byl do hlavní role obsazen Rami Malek, který získal nedávno za svůj výkon Zlatý glóbus a je nominovaný i na Oscara. Během natáčení potom po potyčkách a absenci na filmovém place vyměnilo filmové studio 20th Century Fox režiséra Bryana Singera za Dextera Fletchera. Titul režiséra sice v titulkách Singerovi zůstal, o ten producentský ale přišel. „Ztráta takového titulu ho musela jistě zamrzet, v momentě, kdy film vydělal už přes 800 miliónů dolarů,“ shrnuje Hana. Poslechněte si víc o posledním skandálu: čtyři muži obvinili Bryana Singera ze sexuálního obtěžování ve věku jejich nezletilosti. Přijde kvůli nim film Bohemian Rhapsody o oscarové vítězství v některé z pěti nominovaných kategorií?

Král popu Michael Jackson v roce 1997

Ani dokument Leaving Neverland, který budil silné reakce diváků během své premiéry na festivalu Sundance, nepřinesl veselé zprávy. Promítání dvoudílného filmu v americkém Utahu provázela nevídaná bezpečnostní opatření včetně odborníků psychologů čekajících na otřesené diváky v předsálí. Dokumentarista Dan Reed se ve svém snímku zaměřil především na dvě údajné oběti, Wadea Robsona a Jamese Safechucka. Proč se Robson, který se ještě v roce 2005 Jacksona u soudu zastával a všechna obvinění popíral, rozhodl změnit názor právě teď? Možné důvody si poslechněte ve zvuku.

Už tento pátek proběhne Kompot Song roku 2018. Zda zvítězí skladba Ariany Grande, Childish Gambina, nebo Bruna Marse a Cardi B, je jen na vás. Neváhejte si už teď koupit lístky v předprodeji zde. Kapacita je omezená a letošní druhý ročník proběhne jako sezení u kulatých stolů, místa jsou tedy většinou předem rezervovaná. Přijít samozřejmě můžete ale i bez lístků koupených předem, a to jak na hlavní program, během kterého zazní dvouminutové obhajoby od Ester Geislerové, Annet X nebo Petra Vančury, do pražské Venuše ve Švehlovce, tak i na afterparty ve Vlkově 26, kde vystoupí se svým DJ setem Zuzana Fuksová a Kewu.

Kdo si vytetoval na pravou tvář obličej frontmana One Direction? Které televizní seriály pochopily ve správný čas, že mají skončit? A kdo bude zastupovat Česko v Eurovizi, která se tento rok koná v Izraeli? Odpovědi na všechny tyto otázky také najdete v celém díle Kompotu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.