Krok sun rock! Žánrové odklony i potenciální nahrávky roku servírují Mabe Fratti a Olivia Dean

3. červenec 2024

Kdy naposledy vaše oblíbená violoncellistka zněla jako Pearl Jam? Hudebnice Mabe Fratti mění avantgardně ambientní polohy za přímočařejší písňovou strukturu a dokonce náznak grunge! Podobně nadšení jsme z Olivie Dean, jejíž nový singl se pohybuje mezi dvěma světy – zasněným a klidným, pak divokým a chaotickým. V novinkové rotaci Radia Wave najdete také prozkoumávání genderových rolí, fascinující "collaby" či povznášející neo-soul. Lift You Up!

Mabe Fratti - Enfrente
Credits: Maria Belen Fratti Sierra
Label: Unheard Of Hope
Album: Sentir Que No Sabes

Původem guatemalská, ale v Mexiku usazená violoncellistka Mabe Fratti přichází s adeptkou na desku roku. Její album Sentir Que No Sabes získává ovace napříč hudebními médii, Pitchfork jí udělil rovnou štempl "Best New Music". Hudebnice vycházející z experimentální scény udělala s novinkou úkrok od spíše ambientnější avantgardní polohy ke grungi a citelnější písňové struktuře a výsledek určitě stojí za poslech. Že Nilüfer Yanya zní trochu jako Pearl Jam tolik nešokuje, jako když si toho všimnete u své oblíbené hráčky na smyčcový nástroj. Nasazujeme skladbu Enfrente, která bude jistě letním hitem všech smutných lidí.

Self Esteem & Moonchild Sanelly - Big Man
Credits: Rebecca Lucy Taylor, Sanelisiwe Twisha, Johan Hugo
Label: Polydor
Album: Big Man single

Britská hudebnice a herečka Rebecca Lucy Taylor aka Self Esteem před dvěma lety konečně prorazila díky albu Prioritise Pleasure, které celá řada hudebních publikací zařadila mezi nejlepší desky roku 2021. Hostovala pak na desce Django Django, nazpívala hymnu britské ženské fotbalové reprezentace a získala čestný doktorát na univerzitě v Sheffieldu. Zahrála si také v úspěšném muzikálu Cabaret v londýnském West Endu. Na letošní podzim Self Esteem chystá svou druhou knihu, která se bude jmenovat The Devolution Of Woman, snad se ale dočkáme i nového hudebního materiálu. Předzvěstí další desky je doufejme singl Big Man, který s ní natočila jihoafrická zpěvačka Moonchild Sanelly. Jejich společná skladba prozkoumává nuance moderní maskulinity a genderových rolí. Za zmínku stojí i videoklip, který má být podle zpěvaček „inverzní verzí I Want To Break Free od Queen“.

Olivia Dean - Time
Credits: Olivia Lauryn Dean, Matthew Nicholas Hales, Bastian Langebæk, Max Wolfgang, Zach Nahome
Label: EMI
Album: Time single

Přesně před rokem vydala zpěvačka Olivia Dean své debutové album Messy, které to nakonec dotáhlo i na nominaci na Mercury Prize. Olivia Dean nedávno vyprodala tři večery v londýnské venue Hammersmith Apollo a poslední červnový víkend si zahrála na Glastonbury. Čerstvý singl Time značí novou kapitolu v zpěvaččině kariéře, místo neo-soulu jejího debutu teď míří víc k rocku, inspirací údajně byli Tina Turner, David Bowie a The Beatles. Píseň nahrála se svou kapelou na první dobrou, což dokazuje, jak skvěle se sehráli na turné. Time je podle Olivie Dean o „touze být ambiciózní, zažít svět a zároveň být nablízku těm, které miluji. Je to neustálé vyvažování, obzvláště pokud jste žena. Proto se píseň pohybuje mezi dvěma světy, zasněným a klidným, pak divokým a chaotickým.. což odráží to, jaký často bývá život“.

James Blake & Lil Yachty - Woo
Credits: James Blake, Miles Parks McCollum, Dominic Maker
Label: Quality Control Music / Motown
Album: Bad Cameo

James Blake a Lil Yachty stojí na okraji svých žánrových škatulek a překračují úzké definice – proto dávalo smysl, že se spojí a dohromady natočí dlouhohrající album. O produkci se postarali James Blake a jeho dlouholetý spolupracovník Dom Maker, o vokály se dělí Lil Yachty a James Blake rovným dílem. Deska Bad Cameo je stejnou měrou excentrická jako hitová, zatím ale sbírá spíše chladnější recenze. Třeba ale lidstvo potřebuje dostatek času album vstřebat, jako se to stalo v případě Yachtyho loňského psychedelického alba Let's Start Here, která nakonec patřila mezi nejchválenější alba roku. Z Bad Cameo jsme vybrali skladbu Woo, která je asi jako jediná z desky vyloženě rapová.

Jessie Ware & Romy - Lift You Up
Credits: Jessie Ware, Romy Madley Croft, Stuart Price, Clarence Coffee Jr.
Label: EMI
Album: Lift You Up single

Se spolupracemi div alt-popové scény se roztrhl pytel. Po hitu Charli XCX a Lorde máme nyní šanci slyšet další fascinující "collab". Jessie Ware a Romy z The xx představily na pódiu festivalu Glastonbury novou společnou píseň Lift You Up. Tu produkoval Stuart Price, který se už v minulosti podílel na několika dalších skladbách Jessie Ware, stejně jako deskách Madonny a Duy Lipy. Taneční hit zvukově navazuje na předchozí desky Ware a zároveň ohlašuje novou éru. Snad naváže nové album na úspěchy předchozího That! Feels Good!, které získalo nominaci na Mercury Prize 2023.

Tamara Kramar - Tongue Tied
Credits: Tamara Kramárová, Michal Cálik, Michal Šelep, Alexander Dunning, Nicholas Stampf, Peter Kunzo
Label: Ruka Hore
Album: Make It Poetic

Za nepřítomnosti labelu a v podstatě jakéhokoliv management týmu se v Brightonu usazené slovenské písničkářce Tamaře Kramar od roku 2021 podařilo odehrát stovky koncertů a nasbírat přes 800 tisíc přehrání na streamovacích platformách. Letos v lednu se svou kapelou odehrála koncert na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic v Holandsku a v květnu vyrazila na turné k debutovému mini-albu. Jmenuje se Make It Poetic a podobně jako předchozí nahrávky čerpá z neo-soulu, indie-folku či jazzu. Mezi ty víc popově laděné skladby z nahrávky, jejíž stopáž nepřekračuje 25 minut, patří Tongue Tide.

Spustit audio