Kvalitní mikrofon nic nenahradí, ale analogovým synťákům už šlapou na paty softwarové pluginy, říkají JayRõ

24. červen 2020

Dvojici JayRõ tvoří milovníci syntezátorů i melancholie Jáchym Kovář a Robert Kříž. Coby jedni z nominovaných na letošní osmý ročník hudebně exportního projektu Radia Wave Czeching odehráli v rámci Radio Wave Studio Session čtyři písně. Dvojice aktuálně žije a studuje hudební produkci v Berlíně na tamějším British and Irish Modern Music Institute. „Škola je suprová mimo jiné i v tom, že můžeme používat tamější studia s drahým vybavením,“ dodávají JayRõ se smíchem.

Vedle analogových syntezátorů dvojice hodně používá i softwarové pluginy, analogové emulace už podle Jáchyma a Roberta zní velmi dobře. „Spíš bychom investovali do kvalitních mikrofonů, které jsou pořád nenahraditelné,“ dodávají po prozrazení „vysněných syntezátorů“.

JayRõ – Robert Kříž a Jáchym Kovář

Texty pro JayRõ píší společně: „Snažíme se vzít příběh, který jsme prožili, nebo napíšeme o lidech, které známe.“ Koronavirová karanténa jim podle vlastních slov šla k duhu: Udělali jsme v Berlíně spoustu muziky. Aktuálně máme venku dva nové singly a další dva už jsou prakticky ve finální fázi.

Aby toho nebylo málo, tak vedle společného projektu JayRõ tvoří Jáchym i Robert taky sólově, nejvíce se u vlastních skladeb prý společně baví o mixu.

Kolikrát byli Jáchym a Robert v Berlíně na technu? Kterým žánrům propadli ve svých patnácti letech? A jaké jsou jejich vysněné syntezátory? Poslechněte si celý rozhovor i čtveřici skladeb My Darling Why, Now I Can See, Fire a Beat Defeat, které coby JayRõ odehráli živě v našem studiu.

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.