Lekce angličtiny i hudby, která je „in your face“. Startér hostil rappera a producenta BoLse

27. květen 2019

Nevyhrál, nedostal se ani do nejlepší dvacítky. Přesto si BoLse všichni pamatujeme. Jeho track Digital patřil mezi ty výjimečné skladby, ke kterým se člověk musí vracet, neomrzí se, mají v sobě něco, co provokuje uši. Co je zač člověk, který takový song složil?

Matěj Dvořák je teprve ve třeťáku na gymnáziu, za sebou má ale hudební zkušenosti jako hudební dramaturg před důchodem. Poslouchal metal, drum'n'bass, dubstep i rap. V šesté třídě si zamiloval Squarepushera, pak ho ovlivnil Tyler, the Creator. A co měl ve sluchátkách, většinou zkoušel přetavit i do vlastní tvorby. Z Matěje se tak stal dubstepový producent, zpěvák v metalové kapele a nakonec i rapper, kterého jsme zastihli při jeho plynulé transformaci do všestranného skladatele s výjimečným aranžérským talentem.

„Nejvíc mě baví hudba, která je in your face,“ říká kluk, který neustále skáče mezi češtinou a angličtinou. A stejně neuspořádaná je i jeho produkce. Digital se chvíli tváří jako pomalá balada, pak se zničehonic přidá neurotický beat. Je to hudba, která zní jako rychlé přepínání televizních programů, když dávají všechny vaše oblíbené seriály zároveň.

Poslechněte si další díl letní edice Startéru, ve které hostíme největší talenty proběhnuvší hitparády. A přijďte na první Stalin Startér Showcase, který se koná už tuto středu!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.