Memy, Trump a beta mužství. Kniha Kill All Normies je výlet po nenávistném alt-right internetu

10. červenec 2017

Nikdo si s nimi moc neví rady. Anonymní tvůrci vtipů s ultrapravicovým podtextem, kteří se rekrutují především z diskuzních vláken na portálech 4chan a Reddit, jsou v médiích zobrazováni střídavě jako hrozba i jako nevýznamná internetová úchylka. Podle Angely Nagle, autorky Kill All Normies, má ale jejich konání přímý dopad na politický život. Nagle za vznik veřejné kultury plné ironie a plíživého nacionalismu viní hlavně levici a ideály kontrakultury a transgrese.

Jedním z důvodů, proč není snadné o hnutí alt-right psát, je jeho nesourodost. Patří k němu jak gay populista Milo Yannopulos, tak nacista Richard Spencer. Hlásí se k němu kluby samozvaných „beta mužů“, ortodoxních počítačových hráčů nebo bojovníků za mužská práva, kteří s oblibou tvoří vtipy na adresu ublížených levičáků. Irka Angela Nagle alt-right rozebírá od viditelných částí, jako je třeba protrumpovská mediální stáj Breibart, po jeho skrytější a zlejší součásti - fóra na anonymních diskuzních serverech, kde se nešetří tvrdým pornem a vládne odpor k autoritám, ironizující humor a nedůvěra k mainstreamovým výkladům světa.

Mezi výsledky jejich činnosti patří kreslený žabák Pepe, vznikly tu i první vtipy o gorile Harambem. Jenže jak připomíná Nagle – od xenofobních vtipů je jen krok ke skutečnému činu. Zmiňuje jak střelce Chrise Harpera, který zabil 9 spolužáků poté co se radikalizoval prostřednictvím internetu, tak organizované obtěžování nepohodlných lidí během kauzy GamerGate, která rozdělila videoherní svět. Nagle identifikuje důvody, pro které mají s internetovým pravičáctvím problém i konzervativci – programově překračuje normy slušného chování, boří autority a kašle na morálku.

Kromě popisu ale nabízí i několik historických paralel. V té nejdůležitější spojuje touhu vykračovat za hranice přijatelného, která je v podobě nechutného humoru vlastní zmíněným komunitám, s ideály kulturní revoluce 60. let. Připomíná, že kontrakultury nemusí být levicové a stejně dobře jako toleranci se mohou snažit šířit misogynii a nenávist. Mezi portréty hlavních postav alt-right hnutí a mnoha jeho odnoží se ale proplétá i překvapivě zdrcující kritika politiky identity a tumblr aktivismu, který si v lecčems se svými protivníky z Redditu nezadá. „Roky levicových onlinových kampaní, čistek a očerňování ostatních - včetně a především s vlastním názorem uvnitř levice samotné - způsobily obrovskou škodu," píše Nagle. "Z progresivního hnutí udělaly pro jednu celou generaci terč výsměchu." Urážkami a obviněními podle Nagle progresivní levice jen přispívá k další radikalizaci online komunity.

Kill All Normies má 120 stran, a tak docela zamrzí místy příliš akademický a složitý jazyk. Příklady, které si Nagle pro ilustraci selhání levice vybírá, navíc občas působí účelově. Když si pro popis genderové fluditity vybírá podivný a extrémní seznam 19 genderových identit, jakoby zapomínala třeba na trans*lidi, kterým společností už celkem přijímané rožšíření jen o několik kategorií ulehčuje život. Její kniha je ale povinnou četbu pro všechny, kteří se chtějí zorientovat ve světě, kde prezident spojených států tweetuje gify, v nichž holýma rukama tluče logo CNN.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.