Méně nové zástavby, víc pěších cest. Architekti ze CityUpgrade zlepšují vesnice a městečka

13. květen 2021

Architekti z kanceláře CityUpgrade zlepšují život v obcích a městech. Nebo aspoň ukazují, co by šlo zlepšit. Řešení někdy překvapí i starostu, jehož pohled je už „zastřený každodenností“.

Člověk, který se přestěhuje z města na vesnici, očekává, že bude chodit na procházky do lesa. Ale často to nejde. „Kolem jsou pole a sklady a cesty přerušují vytížené silnice,“ říká Lucie Kadrmanová Chytilová z ateliéru CityUpgrade. Pěší cesty přes vesnici i kolem ní, rozšíření školy či školky, zklidnění dopravy, to jsou nejběžnější problémy, s nimiž se musí vypořádat české obce nebo městečka. Pomoc jim nabízí kancelář CityUpgrade. Umí navrhnout vizi rozvoje, tedy plán, co je potřeba řešit a co jsou naopak silné stránky.

Ptají se na to také obyvatel – a umí prý zařídit, aby se veřejné setkání nezměnilo v monolog největšího mluviče, ale aby všichni měli možnost říct svoje nápady. Kdo jich má nejvíc? Jednou to prý byla vedoucí uklízeček, jednou paní, co má na náměstí cukrárnu. O tom, co dokážou obyvatelé, co hasiči nebo sokolové, jsme také mluvili v Bourání. A jako bonus reportáž z jedné obce, kde to žije a kde celá vesnice společně tančí na návsi českou besedu – ze středočeských Záryb.

Ivo Pavlík a Lucie Kadrmanová Chytilová z CityUpgrade

Architekti ze CityUpgrade projíždí vesnice a města po celé republice. Kde to vypadá nejlépe? Kde to naopak moc dobře nevypadá? Pozná se ještě, kde byly Sudety? A co je obvyklá zrůdnost českých měst? Také o tom jsme mluvili v Bourání – a polystyrenové fasády prý nejsou to nejhorší.

Ateliér CityUpgrade má slogan „tvoříme místa, kde se lépe žije“. Jak takové místo vypadá? „Cesty nejsou jenom cesty mezi objekty. Ale i mezi lidmi,“ říká Ivo Pavlík ze CityUpgrade. Na dobrém místě mají lidé k sobě blízko.

S Lucií Kadrmanovou Chytilovou a Ivo Pavlíkem o tom, proč je ve vesnicích málo pěších cest, jak radí starostům a co jsou největší zrůdnosti českých sídel.

CityUpgrade: úprava dětského hřiště a parkoviště v Zárybech
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka