Messiho odchod pomůže Barceloně přežít. Jsou za koncem největší legendy klubu skutečně pouze peníze?

20. srpen 2021
Tribuna

Byl to možná největší přestup ve fotbalové historii. Lionel Messi přitom odešel do francouzského PSG úplně zadarmo. Jak jeho příchod do hvězdami nabitého klubu mění dosavadní fotbalové pořádky?

Pětadvacet milionů eur za podpis, dalších pětadvacet milionů za odehranou fotbalovou sezonu. Na takové částky si nepřijde nikdo jiný než jeden z nejlepších hráčů fotbalové historie Lionel Messi. Právě peníze sehrály zásadní roli nejen v jeho příchodu do katarskými šejky vlastněného francouzského velkoklubu PSG, ale především stály i za jeho, pro mnohé překvapivým, koncem v FC Barcelona.

„Barcelona nebyla schopna zajistit svou účetní knihu tak, aby Lionel Messi nezabíral větší prostor v tom rozpočtu, než jaký je vůbec výnos Barcelony za ten minulý rok, nebo obecně. A tím pádem, kdyby Barcelona nevyřešila tu otázku, tak by nedostala licenci na příští ročník La Ligy,“ vysvětluje Martin Vait.

Lionel Messi se zdraví s fanoušky v Paříži

Slavný katalánský velkoklub se vinou ztrát v důsledku koronavirové pandemie, ale i nepovedených přestupů a investic, dostal na pokraj krachu a jeho celkový dluh už údajně dosahuje částky 1,35 miliardy eur.

Messi byl přitom nejen hlavní marketingovou tváří klubu, ale především s ním byl neodmyslitelně spjat už od mládeže. Barcelona mu totiž od jeho dvanácti let platila nákladnou léčbu nedostatku růstových hormonů, aby následně v jejím dresu nastřílel 474 gólů.

Jenže kvůli své poslední smlouvě, na jejímž základě si za poslední čtyři roky vydělal 555 milionů eur, což je ve světě sportu rekordní výdělek, nemohl v klubu pokračovat. Nový kontrakt totiž podle španělských pracovních zákonů nesmí klesnout pod 50 procent předchozí mzdy. A Messiho dny v aktuálně finančně nemocné Barceloně byly sečteny.

Kdo může za odchod nejlepšího hráče barcelonské historie z klubu? Krachuje katalánský velkoklub kvůli rekordní smlouvě pro Messiho? A mohla argentinská hvězda hrát zadarmo? Jednu z největších událostí v dějinách fotbalu rozebírá nová Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.