Mileniálská literární hvězda Sally Rooney napsala svůj nejlepší román. Jenže o čem vlastně?

21. říjen 2021
Liberatura

Nejslavnější spisovatelka generace mileniálů vydává svůj třetí román Beautiful World, Where Are You. Opět v něm řeší mezilidské vztahy, třídní rozdíly, klimatickou krizi, prostě témata, která zajímají většinu jejích čtenářů. Je to potřetí nuda, nebo se naopak Rooney povedlo napsat svou nejlepší knihu? Je psaní irské autorky přesné nebo plytké? To jsme řešili s Hanou Řičicovou v Liberatuře.

„Takže končíme rozhádaní? Výborně!“ zlobí se Jonáš Zbořil na konci vysílání o autorce, která podle Hany Řičicové rozděluje čtenáře. Pro někoho je psaní Sally Rooney o zkušenostech dnešních dvacátníků a třicátníků přesné, pro někoho příliš plytké. Hana i Jonáš se ale nakonec shodují, že Rooney je plytká i přesná zároveň.

„Připomíná mi to mě a mé kamarády, psali jsme si dlouhé e-maily o tom, jak nás štve svět, o tom, jací asi budeme, co budeme prožívat, o obecném kolapsu civilizace. Proto jsem narážela na to, že je snadné se se Sally Rooney identifikovat. Na druhou stranu to není nijak objevné psaní, nepřináší to zásadně nové myšlenky. Vlastně se moc nedá říct, o čem ty její knížky jsou, ale je příjemné v nich pobývat.“ 

Čtěte také

Stejně jako Hana si dlouhé e-maily o stavu světa píší i hrdinky nového románu Sally Rooney, Alice a Eileen. „Chci žít jinak, nebo pokud to bude nutné, umřít, takže jiní lidé mohou jednoho dne žít lépe. Když se ale dívám na internet, nevidím moc idejí, pro které stojí za to umřít,“ stojí v jednom z mailů, které podle Hany Řičicové dobře popisují žitou realitu vnímavého mladého člověka. 

A o čem tedy knihy Sally Rooney jsou? A proč nám její psaní připomíná „ne-román“? Poslechněte si diskuzní Liberaturu o novince Beautiful World, Where Are You. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka