Móda z Designbloku 2014: Pavel Brejcha, Hana Zárubová, Monika Drápalová

14. říjen 2014

Na přehlídkovém mole Designbloku se letos představili jen tři profesionálové. Zbytek programu Fashion Stage vyplnili čeští a zahraniční studenti. Přinášíme rozhovory o kolekcích Hany Zárubové, Moniky Drápalové a Pavla Brejchy. Z nastupujících jmen Modeschau zaujala Sofya Samareva a spolupráce Lukáše Spilky se Štěpánem Růžičkou.

Na největší české přehlídce designu se pravidelně prezentuje i místní autorská móda. Letos jí ale bylo méně než v předchozích ročnících. Lokální návrhářský rybník už totiž značně vylovily předchozí dva zářijové fashion weeky, MBPFW a Unique Fashion Week. Designblok se proto orientoval spíš na české a do velké míry i na zahraniční studenty. Ani tak se ale nevyhnul opakování některých školních kolekcí z Unique Fashion Weeku a v rámci ateliérových přehlídek UMPRUM se mihlo několik modelů z přehlídek MBPFW. Začíná být zřejmé, že česká návrhářská scéna je ve své současné podobě na tři podzimní týdny módy příliš malá. Přehlídkám Hany Zárubové, Moniky Drápalové a Pavla Brejchy patřil páteční večer, studenti pak vyplnili celodenní sobotní program.

03231032.jpeg

Hana Zárubová: iForm

Úvodní sada přehlídek příjemně překvapila změnou tradiční scénografie Designbloku. Místo vysokého bílého mola byl v kostele sv. Šimona a Judy připravený civilnější catwalk, po esovité dráze přímo na podlaze. Jako první uvedla svou kolekci iForm Hana Zárubová, která potěšila ortodoxní vyznavače neměnného rukopisu i ty, kteří netrpělivě čekají na něco nového. Jako obvykle jsme viděli převážně kabáty a péřové bundy s vysokými límci v odstínech khaki a černé, ale objevila se i překvapivá modrá barva a sympatický posun k jednoduchosti a praktické nositelnosti. Čerstvá maminka v rozhovoru po přehlídce vysvětlila, že jí tentokrát spíš než o hru s geometrií šlo o vytvoření funkční kolekce inspirované sportovním outdoorovým vybavením. Odrazem pro modrou barvu byl například konkrétní modrý spacák, který inspiroval i způsob, jakým se dá péřová bunda jednoduše sbalit sama do sebe. Poslechněte si více.

03231030.jpeg

Monika Drápalová: All is not lost

Držitelka ocenění Czech Grand Design za rok 2013 pojala kolekci i její přehlídku jako bezstarostnou dětskou hru, v duchu tématu letošního Designbloku. Odrazila se od tématu míchání barev, ale nenechala se limitovat materiály ani siluetami. Barvy nacákané na látku, barevné bloky nebo třásně, kontrastní růžové srdce na elegantním tmavě hnědém kostkovaném kabátu... Kolekce All is not lost byla plná nečekaných proměn a zvratů. Působila dojmem několika rozvedených myšlenek, které designérka rychle opustila v momentu, kdy pro ni jejich rozvíjení přestávalo být zábavné. Do barevné hry bez hranic Monika Drápalová přibrala dva mladé designéry: čerstvá absolventka UMPRUM Sofya Samareva vytvořila kloboučky na pomezí kšiltovky a královské koruny. Student VOŠON Nikita Loban přispěl skládacími taškami inspirovanými krabičkami na jídlo z fastfoodu. Poslechněte si více v rozhovorech s Monikou Drápalovou a Sofyí Samarevou.

03231029.jpeg

Pavel Brejcha: S/S 2015, Mezičasé víly

Závěr večera profesionálů na Fashion Stagei Designbloku patřil Pavlu Brejchovi. V sofistikované dámské kolekci s pracovním názvem Mezičasé víly předvedl kultivovanou hru s plochami, kontinuitou a vrstvením. Jemná barevnost a absence prvoplánových tahů na efekt přirozeně vedla pozornost k zajímavým střihovým řešením. Podobně jako pytlíky naplněné heliem, které se vznášely podél catwalku, byly zatížené i vzdušné části něžných letních šatů: brožemi z barevných drahých kamenů z kolekce Lapis – kámen přispěl k souladu celku šperkař Hanuš Lamr. Místo stereotypních vysokých podpatků oděvy vkusně a zajímavě doplnila ručně šitá ortopedická obuv z dílny pražské ševcovské firmy Ergon. Harmonii Mezičasých víl završila elektronická hudba českého producenta Floexe. Poslechněte si o kolekci více v rozhovoru s Pavlem Brejchou.

03231034.jpeg

Lukáš Spilka a Štěpán Růžička: tvíd, kůže a dráty

Ze studentské soboty Designbloku, na které své profesionální ambice obhájila značka NARNISH, přinášíme rozhovor o rebelské pánské kolekci s prozaickým názvem Lukáš a Štěpán. Řada, ve které převládal tvíd a kůže, byla inspirovaná mužskými stereotypy ohledně těla i intelektu. Dotkla se pánské elegance, škrobenosti, agresivity i sexuality. Modely zavírající ústa a vystavující nahé části těla střídaly zahalené siluety a fixace přímého držení těla. Tvídové kalhoty byly místo pásků omotané ocelovými lanky a syrovou atmosféru kolekce podtrhovaly vysoké těžké vojenské boty. Štěpán Růžička, který má dlouholeté zkušenosti s vytvářením bodymorfních objektů z kůže, se pod střihovým vedením Lukáše Spilky rozjel od menších doplňků a masek až k větším oděvním kusům. Podívejte se na video tady a poslechněte si více v rozhovoru.

www.designblok.cz
http://hanazarubova.cz/
http://www.modra-fashion.cz/
http://pavelbrejcha.com/
https://www.facebook.com/pages/scorn-square/109489312418119?fref=photo

Playlist:
Rome Fortune – Lights Low (uns.) 3:29
Persian Empire – Jugo (Cosmonostro) 2:51
Black Cracker – Chasing Rainbows (Gully Havoc) 4:39
Floex – Isemifopix (Denovali Rec.) 5:05
Natural Numbers – Dub & Blind (Stones Throw) 5:02
Aywy – Voyeur (AMDISCS) 4:48
Shura – Indecision (Polydor) 3:33
SpaceGhostPurrp – Aries Music (4AD) 2:25
Telescope Thieves – Luster (Space Tapes) 3:01

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka