Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: České kočky, skandinávské seriály a íránská hudba

20. květen 2016

V dalším výběru z programu Radia Wave za uplynulý týden si přijdou na své fandové severských televizních kriminálek, vyznavači objevování málo známých hudebních zákoutí, milovníci koček i řezaných květin. Začneme ale u poněkud závažnější kauzy.

„Policie se mě snažila vykreslit jako lídra nebo člověka, který tu dělá bordel. Tak to není. Ano, protestovali jsme vůči anexi Krymu a proti válce obecně. A upozorňovali jsme na neonacistické vraždy v Rusku,“ říká ruský student Igor Ševcov, který byl nedávno zproštěn obvinění za údajný žhářský útok na dům ministra obrany a zároveň zatím nepravomocně odsouzen k vyhoštění za natáčení sprejera. Poslechněte si rozhovor, ve kterém Igor vysvětluje, co mu může hrozit po případném vyhoštění z ČR doma v Rusku, co pro něj znamená demonstrace, na niž mu přišli vyjádřit podporu kamarádi i vyučující z katedry etnologie, a jak celou kauzu nesou jeho rodiče.

Jedním z velkých témat pro nás tento týden byla současná íránská hudba, která je u nás téměř neznámá. Určitě proto doporučujeme vaší pozornosti jedinečnou sondu do tamní (nejen) experimentálně elektronické scény, kterou pro vás Jarda Petřík natočil přímo v Teheránu s trojicí organizátorů audiovizuálního festivalu Set, kteří taky stojí za kompilací Absence představující současné íránské tvůrce. Nevynechte ani hodnocení alba AKA v Londýně usazeného íránského producenta Ash Kooshy nebo rozhovor s hudebním publicistou Petrem Dorůžkou o klasické i moderní íránské hudbě.

„Od vlastní kočky se prostě toxoplazmózou nikdy nenakazíte. Já někdy žertem říkám, že jedině kdybyste za syrova snědl kočku, která byla kontaminovaná zahradní půdou,“ vyvrací parazitolog Jaroslav Flegr jeden z letitých mýtů. Výzkumem parazitického prvoka toxoplasmy gondii se zabývá už víc než čtvrtstoletí a přišel při tom na řadu pozoruhodných poznatků. Zjistěte, jestli je zdravější mít kočku, nebo psa a proč by nám podle Flegra prospělo mít roupy.

03624184.jpeg

Rubriku Deska týdne Radia Wave opět obsadilo zcela mimořádné album – americká zpěvačka ANOHNI (dříve známá jako Antony Hegarty) na svém albu Hopelessness spolu s někdejší identitou odhodila i balady psané pro piano a svůj sténavý hlas spojila s experimentální klubovou hudbou. „Drásavý pocit beznaděje nebyl ještě nikdy bolestivější, naléhavější a krásnější zároveň,“ říká redaktor Miloš Hroch, který Hopelessness pasuje na desku roku a hodnotí plnými 100 %. A pokud vás aktuální hudební výboje až tak neoslovují, možná vám v poslední době udělaly radost třeba nové releasy Radiohead, Pet Shop Boys nebo Underworld. Podívejte se, co si o deskách britských matadorů myslí naši recenzenti a recenzentky.

Ve Švédsku prý teď novorozené holčičky nejčastěji dostávají jméno Saga – podle brilantní vyšetřovatelky s Aspergerovým syndromem ze švédsko-dánského seriálu Most. Za aktuálním mezinárodním úspěchem skandinávské televizní tvorby není jen výjimečná generace autorů a šťastné období, ale taky systematická podpora kreativních průmyslů a étos severských veřejnoprávních televizí. Přečtěte si, čím je skandinávská tvorba výjimečná a co by se od ní mohla Česká televize naučit, a poslechněte si rozhovory s publicisty a fanoušky severských krimiseriálů. A když budete v tom, rovnou si pusťte taky povídání s bývalým šéfem pražského oddělení vražd Jiřím Markovičem, který dopadl třeba tzv. spartakiádního vraha.

03625220.jpeg

Jako každý rok pro vás Radio Wave má i letos speciální zpravodajský servis z Cannes – na právě probíhající ročník prestižního filmového festivalu jsme tradičně vyslali čelistní duo Aleš Stuchlý a Vítek Schmarc. Jejich pravidelné postřehy ze světa červených koberců a drinků s paraplíčkem najdete tady.

A jestli vás to spíš než na Azurové pobřeží táhne na zahrádku, mrkněte se na pár tipů ohledně řezaných květin v naší nové videorubrice Prsty v hlíně.

autor: Robert Candra
Spustit audio