„Mysleli jsme, že udělají bububu. A pak se začal formovat kordon.“ Jak to bylo na CzechTeku 2005?

4. listopad 2019

Když se v televizi objevily záběry policejních těžkooděnců mlátících lidi na louce, bylo mi třináct. Byli jsme na chatě a nechápal jsem, proč je máma naštvaná. Až teď chápu, že záběry policistů s vodními děly třískajících tancující mládež jí nutně musely připomenout chování předrevoluční policie a estébáků, kteří s lidmi žijícími mimo mainstream zacházeli podobně. V dalším díle série Po sametu jsme pátrali po tom, co se v létě 2005 při technoparty CzechTek vlastně stalo.

Na konci července 2005 proběhl na legálně pronajaté louce u Mlýnce na Tachovsku freetekno festival CzechTek, který násilně rozehnala policie. Tisícovka těžkooděnců ukončila za pomoci vodních děl akci s argumentem, že je potřeba chránit okolní pozemky. V té době bylo na teknivalu zhruba 5 000 účastníků. Desítky z nich se střetly s policií. Na obou stranách byli zranění včetně několika vážných úrazů. Tehdejší politická reprezentace v čele s premiérem Jiřím Paroubkem z ČSSD zásah obhajovala jako nutnost, opozice kritizovala jeho nepřiměřenost. Zásah na CzechTeku byl největší policejní akcí proti civilistům po roce 1989. Z útoku na policisty bylo obviněno 9 účastníků CzechTeku, tři soud osvobodil, jeden dostal podmínku. Policista nebyl obviněn ani jeden. Senátní výbor pro bezpečnost označil zásah za nepřiměřený. Náklady na něj se vyšplhaly na 31 milionů korun. Vyšetřování skončilo v roce 2009 s tím, že policie postupovala podle zákonů. V civilních sporech se několik účastníků domohlo omluvy a jednotlivci odškodnění.

Když přijíždíme na místo, dochází mi, že v televizi ta louka vypadala tak dvakrát větší. „Celý tenhle pozemek, tady se to konalo. Až támhle nahoru k lesu,“ ukazuje nám prstem Vašek Šroub, jeden z organizátorů CzechTeku 2005, když vystoupíme na zasněžené prostranství u Mlýnce na Tachovsku. Tehdejší policejní vedení argumentovalo ve prospěch zásahu tím, že měli těžkooděnci s obušky chránit hlavně majetek občanů, ale působí to trošku absurdně, protože nikde okolo není vidět jediný dům. „Nevím o tom, že by tu byly nějaké majetky v ohrožení, ani nevím, kolikátý argument v pořadí tohle od policie byl,“ říká Šroub, když nás zima zažene zpátky do auta.

Z vyjádření tehdejších policejních špiček plyne, že nasazení brutálního násilí bylo reakcí na agresivitu účastníků party. Sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost došel k závěru, že excesy byly na obou stranách. „Že by někdo ty policajty napadal, to se nedělo. Až ve chvíli, kdy dělali rojnici, si z toho někteří lidi začali dělat srandu, poslali proti nim balík slámy nebo si o policejní štít otevřeli lahváče. Že by na ně někdo útočil? Agrese není smysl těchto setkání,“ reaguje Šroub.

Tehdejšího ministra vnitra Františka Bublana jsme s sebou na louku nevzali, ale zavolali mu. Dnes celou situaci na CzechTeku považuje za nejednoznačnou. „Bylo to oboustranné, nedá se říct, že by se provinila jedna strana. Chyby byly na straně policie, ale zásadní chyba byla na straně organizátorů. Tu oblast jsem navštívil, viděl jsem zdevastované zahrádky místních, pole, které bylo zničené,“ tvrdí bývalý ministr. „Čekal jsem, že ten aparát nastoupí, a tím, že budeme mít legální doklad v ruce, řeknou si ok, podchytili si to, že budeme maximálně řešit individuální přestupky. Ale že to vezmou takhle plošně, to jsem nečekal,“ vzpomíná na kritické chvíle Vašek Šroub, když cestou zpět projíždíme okolo louky, kde stát před čtrnácti lety zvedl varovný prst, nebo spíš pěst nad lidmi, kteří se chtěli bavit volně a bez zábran.  

Pří výletě do Mlýnce jsme detailně probírali průběh celého CzechTeku 2005, později jsme vyzpovídali exministra Bublana a získali další svědectví jedné z účastnic technoparty. Debatovali jsme i o tom, kolik strachu tehdy bylo mezi technaři a jaké mají z celé kauzy pocity dnes. Poslechněte si všechno v novém díle série Po sametu věnovaném zásahu na CzechTeku 2005 a nezapomeňte ani na zajímavé rozhovory s historikem Miroslavem Vaňkem a legendou české freetekno scény Ivošem Mathé.

V podcastové sérii Po sametu zkoumáme deset zásadních polistopadových milníků, které formovaly naši současnost. Vracíme se na místa, kde konkrétní události probíhaly, hovoříme s lidmi, kteří byli jejich součástí. Podcastem provází Vítek Svoboda a o dvě dekády zkušenější Lucie Vopálenská, tedy novinářka, která události zažila, a moderátor, který se na ně díval dětskýma očima. Poslouchejte deset příběhů, které ovlivnily dobu, ve které žijeme, na wave.cz/posametu. Přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autoři: vis , luv
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.