Na doporučení kamarádů dám víc než na algoritmy, říká o objevování nové hudby Bára Zmeková

17. červen 2020

Jednou z letošních nominovaných do hudebně exportního projektu Czeching je zpěvačka a písničkářka Bára Zmeková. Ve svých textech sází na češtinu a hudebně propojuje světy šansonu, folku, klasické hudby i syntezátorů. V rámci Radio Wave Studio Session odehrála čtyři písně za doprovodu houslistky Niny Marinové a akordeonisty Michala Mihoka. „Jsem ráda, že mám tu možnost vystupovat sólově, v menším počtu i v sedmi lidech,“ prozradila Bára Zmeková mimo jiné v následném rozhovoru.

Sólově se Bára Zmeková představí 26. června na chystané Czeching Minishowcase v pražském klubu Café V lese. „Není to zase tak pompézní, ale rozhodně barevnější a má to větší energii,“ říká pro změnu o koncertě se sedmičlennou kapelou, který odehraje o tři dny dříve, o svatojánské noci v karlínském Přístavu 18600, kde zároveň pokřtí remixovou verzi alba Lunaves.

Nina Marinová, Bára Zmeková a Michal Mihok

Za sebou má Bára Zmeková už mimo jiné hraní před jednou ze svých velkých oblíbenkyň, Sophií Hunger, ke kterému došlo celkem neobvykle. „Poslala jsem jí domácí půlnoční video od piana a nakonec z toho bylo předskakování v Akropoli. Byl to krásný zážitek – klub plný lidí, kteří navíc nezazdili, že jsem předskokanka. A se Sophií jsme potom šly na drink a daly si bloody mary,“ vzpomíná s úsměvem na tváři. A jak Bára Zmeková objevuje novou hudbu? „Jsem spíš posluchačka jedněch alb pořád dokola, která často jedu několik let a je to můj bezpečný prostor. Ale co se týče nové hudby, jsem ráda, když mi kamarádi něco doporučí, dám na ně víc než na algoritmy.“

Jaké nástroje je možné slyšet při koncertech Báry Zmekové se sedmičlennou kapelou? U poslechu které z legendárních kapel se jí v mládí dělalo fyzicky nevolno? Poslechněte si celý rozhovor i písně Za dveřmi, Den je moc dlouhý, Plačtivo a Svatojánská, které zazněly ve studiu Radia Wave.

Související