Napsáno životem. Bianca Bellová vydala sbírku obyčejných příběhů, neobyčejně dobře odvyprávěných

29. duben 2021
Liberatura

Kdo četl zatím nejúspěšnější knihy Biancy Bellové, dystopicky laděné romány Jezero a Mona, bude její novou sbírkou povídek velmi překvapen. Tyhle fragmenty se odehrávají tady a teď, a zatímco hrdinové Jezera nebo Mony řešili bezmála válku nebo rovnou zkázu světa, postavy z povídek čelí spíš každodenním starostem. Jedno ale zůstává. Bellová pořád skvěle píše, bravurně ovládá zkratku a tvoří uvěřitelné postavy.

„Byl to záměr redaktorky Kláry Fleyberkové – ona přišla s tím, dát dohromady texty, které jsou úplně jiné, než jaké jsou ty romány,“ říká ke vzniku Fragmentů Bellová, postavit to na těch obyčejných příbězích, kde se nestane nic extrémního.“ Tedy až na pár výjimek, třeba když se v jedné povídce resuscituje mrtvola, v jiné probíhají přípravy na vraždu a hrdinu dalšího příběhu zase kdosi přetáhne po hlavě železnou trubkou.

Kniha Biancy Bellové Tyhle fragmenty

Jinak jsou ale povídky Bellové jako malé střípky z každodennosti. Jako kdybys letěl dronem a zaostřil na lidi, nad kterýma právě letíš, vybral si nějaký okamžik z jejich života,“ vysvětluje Tyhle fragmenty sama autorka. 

Přestože jsou povídky zasazené do povědomého prostředí, je v nich cosi univerzálního, světového, jak už to známe z Jezera či Mony. Je to trend, kterého jsem si nemohla nevšimnout. Podružnosti mě přestaly zajímat. Spíš mě zajímá, co máme společného s chudým klukem, který roznášel fekálie v 15. století,“ popisuje svoje tíhnutí k univerzalitě Bianca Bellová.

Jaké podružnosti přestaly úspěšnou spisovatelku zajímat? A kterému anglickému prozaikovi by se chtěla přiblížit? Poslechněte si Liberaturu i s načtenou ukázkou povídky ze sbírky Tyhle fragmenty. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související