Nelízejte tu zmrzlinu. Červencové velmi nehygienické memy

22. červenec 2019
Fenomem

Internetové výzvy už přemluvily lidi, aby udělali ledasco. Troufám si ale říct, že něco jako IceCreamChallenge tady ještě nebylo. Na jejím počátku bylo video, které v závěru června zveřejnila na Twitteru uživatelka Optimus Primal. V devět vteřin dlouhém klipu vyndala z regálu v obchodním domě zmrzlinu, otevřela ji, olízla ji nahoře a pak vrátila zpět do regálu.

Klip se začal šířit internetem poté, co ho repostla herečka Alexis Fields-Jackson – prý jako varování. Spustila tím ale vlnu napodobitelů, lidé se natáčeli, jak olizují v obchoďácích zmrzliny. Nebyl to úplně dobrý nápad, jednoho zatkla policie ještě v obchoďáku a podle zpráv čelí až dvaceti letům ve vězení. A problémy se zákonem bude mít i Optimus Primal.

Poněkud nechutná výzva se pak rozšířila i na další předměty – na začátku července olizovali lidé na videích zubařské špachtle nebo třeba kloktali ústní vodu, kterou pak vraceli do skleničky. Paralelně se ale na internetu objevily parodie na tyto výzvy, nebo možná spíše pokusy, jak všechno obrátit v dobré. Třeba pod hashtagem IceCreamChallenge se jeden čas začala objevovat videa, na nichž lidé zmrzlinu sice také olízli, ale pak si ji koupili.

Lízací videa jsou dost pokleslým druhem zábavy a hodně laciným způsobem, jak se zviditelnit. Jestli se ptáte, kde se vzala, tak vězte, že jedním z průkopníků této v uvozovkách zábavy je zpěvačka Ariana Grande, která v roce 2015 v obchodě olízla vystavené donuty. Proč? To nikdo neví, zpěvačka se nicméně vzápětí na internetu omluvila.

Když jsme u toho zviditelňování, tak mistrem v něm je instagramová hvězda Bella Delphine, londýnská cosplayerka a modelka s 4,4 miliony fanoušků. Letos v létě našla trochu pochybný způsob, jak zpeněžit svoji popularitu – zájemcům na internetu prodává lahvičky s vodou údajně ze své koupele, jedna za cca 30 dolarů, tedy 670 korun. Koupelnová voda Delphiny odstartovala vlnu internetových vtípků, které se točí kolem – ehm – pití této vody. Spousta těch, kteří si lahvičku koupí, totiž jaksi neodolá.

Podle memů, které se vzápětí vyrojily, dává koupelnová voda od Delphiny speciální schopnosti, když se jí napije třeba Thanos, je neporazitelný. V jednom memu prodává svoji koupelnovou vodu hlavní hrdina počítačové hry Witcher (Zaklínač), v jiném Delphine rovnou prodává svoji moč. A internetem se také šíří mem, podle něhož voda obsahuje viry oparu, a každý kdo se jí napije, je nakažený.

Delphine varuje, že její voda není určená k pití, ale vypadá to, že spousta lidí udělá ráda to, co ona – zviditelní se na internetu za každou cenu. Olizování zmrzliny v obchoďáku a pití koupelnové vody je nechutné a nehygienické. Naštěstí jsou tady memy, které si dělají srandu z těch, kteří to nepochopili.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, kde se vzala horečka olizování věcí v obchoďácích a proč lidé pijí vodu z koupelny instagramové hvězdy.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.