Nesbitt’s Inequality ve Špíně: Můj punkový život začal, když jsem našel kazetu Black Sabbath

19. červenec 2018

Wollongong, Unkilled Worker, Raketoplán a nyní nově Nesbitt’s Inequality. Za všemi stojí Todd, který přišel právě aktuální album Nesbitt’s Inequality představit do Špíny. Dřívější solitér, který se v mládí honil s hokejkou za pukem, se nyní obklopil členy kapely OTK – dlouholetými kamarády a kolegy z labelu Silver Rocket. Bavili jsme se o hlučném písničkářství, vyrůstání v Kanadě i Neilu Youngovi.

Deska Nesbitt’s Inequality vyšla na Silver Rocket na jaře, ve stejné době jako dlouho očekávané LP Bipolar od jednoho ze základních kamenů labelu – kapely Lyssa. Logicky jsme si tak po Lysse nemohli nechat ujít ani Todda, vůdčí hlas Nesbitt’s Inequality. Skladby, které hrál v minimalističtější podobě pouze sám jen s kytarou, tak dostaly díky OTK až magicky krautrockový nádech a neskutečnou uhrančivost. Todd nám vysvětlil, proč zvolili zrovna tenhle název: „Unkilled Worker & OTK, to bylo takový divný. Nesbitt’s Inequality je navíc slavný matematický vzorec.“

Lyssa ve Špíně: Ohledně kapely máme nulové ambice, přátelíme se i mimo zkušebnu

Lyssa

Michal, Lukáš a Petr. V Lysse působí už od jejího založení, což je více než dvacet let. Za tu dobu se údajně málem rozpadli jen jednou, a to dokonce během rozhovoru. To se ve Špíně naštěstí neopakovalo, i když při povídání o jejich nové desce Bipolar, která vyšla na labelu Silver Rocket, se toho stalo a probralo opravdu hodně.

Dotkli jsme se také Toddova působení v noiserockové kapele Wollongong s nejdelšími a nejsložitějšími názvy alb a skladeb, které byly ovlivněné mediálními teoriemi. „Když jsem se k tomu nedávno náhodou dostal, uvědomil jsem si, že každá z těch písniček je o médiích,“ říká hudebník, který má doktorát z mediálních studií a jeho pohled na svět je výrazně mediocentrický. „Někdy jsem s tím až otravnej, říkají kluci ze Silver Rocket.“

Todd vyrůstal v údajně nejnudnější vesnici v Kanadě, kde se opravdu nic neděje. Kromě toho, že odsud pochází písničkář Neil Young. Na střední škole ho ale ještě tolik nezajímal, měl jiné hrdiny. „Když jsem náhodou našel na mostě kazetu Masters of Reality od Black Sabbath, změnil se mi život,“ vzpomíná Todd. Do Prahy se přestěhoval kvůli studiím a mimo knihovnu chodil v 90. letech hodně na koncerty. Dlouho hledal nějaké kapely, které by zněly jako ty, o nichž se psalo v hardcore-punkové bibli: americkém fanzinu Maximum Rocknroll. „Support Lesbians & Gnu,“ uviděl Todd kdysi na plakátě u pražského náměstí Republiky. Vyrazil na koncert, ale víc než kapelu s nepřehlédnutelným názvem si oblíbil Gnu – a posléze našel kolektiv stejně smýšlejících lidí v Silver Rocket.

NESBITT'S INEQUALITY - s/t
autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.