„Nevejdu se do vlastní kůže,“ radovala se v MeetFactory rapperka Hellwana z vítězství v Czechingu

26. září 2018

I letos pošle Radio Wave nadějný český hudební projekt na největší evropský showcaseový festival Eurosonic. Na Czeching Showcaseu ve zrekonstruované MeetFactory se v překvapivě chladný úterní večer představilo všech pět finalistů, nakonec ale 1flfsoap, teepee, Jaro a The Atavists porazila devatenáctiletá zpěvačka a rapperka Hellwana.

Hrát jako první, v sedm večer, to není lehká role. Sál se ale postupně zaplnil a teepee otevřeli Czeching Showcase hezky po svém, melancholicky. Před smíchovským klubem jsem mezi do šál zabalenými lidmi našel dost fanoušků téhle plzeňské indiefolkové kapely, klepali se tam ale i obdivovatelé jejich soupeřů.

„Přišli na stage a měl jsem je rád, ještě než začali hrát. Byli strašně real a cool, přišlo mi to super. Pak to tam rozsekali a bylo to skvělý,“ mluví o kapele The Atavists loňský finalista, brněnský producent HRTL. A má pravdu, surfrockoví Hradečáci rozvířili publikum, až se čerstvě opravené Meetko trochu třáslo.

Czeching 2018 zná vítězku: na Eurosonic do Holandska pojede rapperka Hellwana

Vítězka Czechingu 2018 Hellwana

Letošní ročník hudebně exportního projektu Czeching vyvrcholil 25. září koncertem v nově zrekonstruovaném klubu MeetFactory. Z hlasování mezinárodní poroty rozhlasových odborníků vyšla jako vítězka mladá rapperka a zpěvačka Hellwana.

Celý večer ale nakonec ovládla a na profesionální klip a EP dosáhla mladá hudebnice Hellwana. Ona i její producent a DJ Cyper byli při předávání ceny sympaticky nervózní, ani chvíli po něm si s cenou příliš nevěděli rady. „Nepopsatelný. Nevejdu se do svý kůže,“ popisuje nadšená členka pražského kolektivu Trash Gang. „Nedokážu to vůbec vstřebat, přijmout to. Je to totální zmatek,“ usmívá se Cyber.

Večer uzavírá britská hudebnice a skladatelka Nabihah Iqbal, dřív známá pod pseudonymem Throwing Shade. Drobná dívka s velkou kytarou mi udělá radost, pak už si ale volám taxíka a plný klub opouštím. Radost má pořád i Hellwana, jak se ráno dozvídám z jejího instastory. „Teď už jsem nalitá jak prase, ale díky, DÍKY!!!,“ píše tam talentovaná dívka přes věčně usměvavého Jonáše Zbořila, který jí na fotce předává vítězný plakát. Není zač!

Pusťte si taky záznam živého vysílání z Czeching Showcase 2018! Cestu do našeho improvizovaného studia v divadelní zkušebně nově zrekonstruované MeetFactory nebylo lehké najít – místnost, odkud jsme po celé dvě hodiny vysílali speciální On Air z Czeching Showcasu, byla skrytá v prvním patře bývalé továrny na výrobu skla. Přesto se do ní během vysílání podívala většina účastníků Czechingu. Moderátoři Mary C a Jiří Špičák vyzpovídali pozdější vítězku Hellwanu, dvojici Teepee i frontmana kapely Jaro Jaroslava Korbela. Všichni mluvili o Czechingu jako o velké šanci pro posun svojí kariéry, především díky možnosti hrát na největším showcasovém festivalu Eurosonic v nizozemském Groningenu. O svých zkušenostech s hudebním exportem mluvil i jeden z porotců letošního Czechingu, hudební dramaturg bavorské stanice pro mladé PULS Christoph Lindemann. V našem vysílání se ale samozřejmě o hudbě jenom nemluvilo – připomněli jsme si loňské účastníky a hlavně se několikrát přepojili na hlavní stage MeetFactory, kde zrovna hráli Teepee, Jaro nebo The Atavists.

Jak zněl improvizovaný set 1flfsoap? A co je na vítězství pro Hellwanu nejcennější? Poslechněte si celou reportáž Vítka Svobody.

autor: vis
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.