Nirvana mě minula. Ve Startéru zahrál poslední rocker Kuba Kaifosz

23. říjen 2017

„Líbí se mi, že jsi mě pozval, až když jsem tu začal pracovat,“ říká Kuba aka Lazer Viking, frontman Wild Tides, ale také moderátor našeho proudového vysílání, tvůrce pořadu Kořeni a editor sociálních sítí Radia Wave. Ze sdíleného kanclu jsme se konečně přesunuli i do studia. Vzali jsme s sebou i kytaru, se kterou Kuba vzpomínal na staré songy ze svého hudebního CVčka, ale nakonec přidal taky zbrusu nový kus z připravované desky Lazer Vikinga.

„Na kytaru jsem začal hrát na konci základní školy. Tenkrát jsem poslouchal všechny ty úžasné kapely, které hrály prim, hlavně Limp Bizkit a Rage Against the Machine – to jsem chtěl umět hrát,“ vypráví Kuba o svých hudebních začátcích. „Zjistil jsem, že ani jedno nezahraju. Pak jsem objevil kapelu, která pro mě celoživotně bude znamenat asi nejvíc, co se týče kytary, ale i celkového přístupu k hudbě – Deftones. Album White Pony pro mě byla brána do světa, ve kterým žiju doteď.“ Nirvana Kubu minula, Nevermind si poslechl až nedávno ve vlastním pořadu Kořeni. „Je to dobrá popová deska. Moc punku z toho teda necítím.“

Startér s Kubou jsme pojali tak trochu bilančně. I vzhledem k tomu, že jsme vysílali den před jeho dvaatřicátými narozeninami. Pustili jsme si třeba song od jeho první kapely Kombucha, ve které se naučil, jak nacpat šest lidí i s aparátem do Nissanu Micra a jak z něj následně vystoupit, jak se chovat, když hraješ na crustovém festivalu na diskotéce v Hranicích na Moravě a přepadne tě padesát nácků, nebo jaké to je hrát nahatý.

Nejdůležitější, co se hudebník může naučit? To za nás řekla Saint Vincent v rozhovoru, na který Kuba nedávno narazil na sociálních sítích. „Aby člověk mohl být dobrej, musí se naučit vyrovnat se s tím, že je vlastně hrozně špatnej.“

Poslechněte si poslední díl Startéru a projeďte s námi hudební katalog Kuby Kaifosze, od Kombuchy přes Karla Kunrta až k Lazer Vikingovi.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.