Nové Brno: Kam míří nejmladší kreativní fashion generace?

7. listopad 2017

Navzájem se podporují, přes sociální sítě jsou součástí mezinárodních komunit a chtějí se živit tím, co je baví. Se studentským festivalem Malá noc módy v únoru vyprodali rozlehlý industriál Mosilana Hub a tenhle víkend nacpali k prasknutí historickou sokolovnu. Ukazují, kolik nadšení, energie a talentu v mladé brněnské kreativní generaci je.

S partou přátel, kteří sdílí nadšení pro umění, design a fotografii, jsme se sešli v brněnském sociálním reaktoru The Distillery. Bavili jsme se o tom, co je baví, co mají na Brně rádi a kde vidí svoji budoucnost. A společně s fotografkou Bet Orten jsme s nimi nafotili módní editorial. Na rozdíl od běžné praxe fashion magazínů jsem na mladé, neokoukané osobnosti nenavěšela outfity od luxusních světových značek, které by si sami stejně nikdy nekoupili. Oslovila jsme je, aby přinesli vlastní autorské modely a oblečení, které rádi nosí. Styling jsme pojali jako volnou spolupráci, do které se mohl každý zapojit, jak chtěl.

David Severa / 21

Momentálně nestuduju, dopřávám si takový prodloužený gap year na svoje projekty, a vůbec abych si uvědomil, co chci od života. Na střední jsem studoval návrhářství a teď si v oboru hledám cestu. Dělám módu a doplňky a taky tady v Brně pořádám módní event Malá noc módy pro začínající návrháře a studenty designu oděvů.

Připadá mi, že Brno musíš buď milovat, nebo nenávidět. Já tady žiju celý svůj život a patřím k tomu prvnímu případu. Samozřejmě mě občas vytáčí, kolik energie tady člověka stojí dát něco do pohybu, ale nakonec je ta satisfakce z povedené věci asi o to větší! Brno je neuvěřitelný chill.

Parta z Malé noci módy v brněnské The Distillery (foto: Bet Orten pro ZEN magazín)

Trochu mi přijde, že máme neustále víkend. I přístup k módě a umění je v Brně ležérnější, nehrajem si na velký zvířata a celkově je to celé o dost upřímnější a osobnější. Navzájem máme povědomí o tom, co kdo dělá, jaká akce bude a navzájem se podporujem. Navíc je tady hrozně cítit, jak se to všechno posouvá k lepšímu, a to je hrozně motivující – nuda v Brně už je dávno minulostí. 

Daniela Šindelková / 23

Vystudovala jsem sdružená uměnovědná studia, mám teď po skončení školy víc volného času a chci ho věnovat módě. Chtěla bych ji dotáhnout do profesionální podoby, ale ne z hlediska kvantity. Je pro mě důležitá lokálnost a udržitelnost, upcycling a recycling. Většina modelů, které vznikají pod mýma rukama, je ušitá z odložených a vyřazených věcí.

Do Brna jsem se přistěhovala před třemi lety kvůli škole. Je to město, které je dobré pro studentský život, ale dlouhodobě tu určitě zůstat nechci. Láká mě možnost cestovat a pracovat různě po světě.  

Jan Smejkal / 19

Vedle módy, kterou studuju, je pro mě zásadní tanec. Na základce jsem začal se street dance a později jsem se začal specializovat na taneční styl, který se nazývá VOGUE. Ve VOGUE si na nic člověk nemusí hrát, takže když tančím, tak jdou všechny problémy z okolního světa alespoň na chvíli pryč.

V módě jsou pro mě inspirativní například Ximon Lee, Craig Green, Jakub Polanka, Alexander McQueen, Vivienne Westwood a mnoho dalších. A v tanci rozhodně celý HOUSE OF YAMAMOTO, kterého jsem součástí. Je to seskupení voguerů z různých částí světa, kteří se navzájem podporují a chovají se jako „druhá rodina“.

V Brně bydlím od narození. Je to taková malá velká vesnice, takže vám přijde, že se tu všichni znají. Pro studenta je to úžasné město. Skvělé kavárny, výstavy, všechno je blízko. Jediné, co mi na Brně vadí, je asi to, že jsou tu (někteří) lidé stále zakonzervovaní. Hrají si na něco, co nejsou, a přitom se smějí druhým. Přijde mi to trošku hloupé. Ještě uvidím, kam se dostanu na vysokou, ale když to bude možné, rád bych z Brna odešel alespoň na pár měsíců nebo let.

Johana Skálová / 18

Mým snem vždycky bylo, dělat to, co mě baví. A to se mi povedlo třeba díky Malé noci módy, události pro mladé návrháře a studenty designu oděvů, která bude mít teď na podzim další díl. Děcka z téhle akce mě hodně inspirují, tím, že mají vůli a odvahu do toho jít. Naplňuje mě také spolupráce s režisérem Štěpánem Gajdošem, se kterým jsem dělala už na dvou divadelních projektech a teď se chystá další.

Johana Skálová  v brněnské The Distillery (foto: Bet Orten pro ZEN magazín)

Už od mala mě bavila móda a šití, takže cesta ke studiu designu oděvu byla úplně přirozená. Baví mě oděv i divadelní kostým, v podstatě i divadlo samo o sobě. Přijde mi, že tyto dva obory mají hodně společného. Přehlídka a divadelní premiéra jsou pro mě dvě stejně zásadní a velmi podobné události.

V Brně jsem se narodila, takže to tu dost miluju. Je to skvělé město, co se týče lidí a celkové atmosféry. Dost mladých lidí tu chce něco dokázat a posunout Brno dopředu. Ráda bych tu zůstala a tvořila svoje projekty.

Natálie Vencovská / 19

V Brně máme samozřejmě stále co zlepšovat. Ale kde můžou říct, že ne? Stále nám tu chybí víc lokálních obchůdků a především vysoká škola se zaměřením na oděv a podobné obory. Já osobně tu chci zůstat i kvůli tomu. Přijde mi, že všichni chtějí vypadnout a být „světoví“. Přitom ale to, co vzniká tady, je nádherný a nejvíc důležitý.

Původem jsem z malé vesnice 30 km od Brna, kde jsem vždycky vyčnívala. Od malička jsem věděla, co chci dělat. Takže jít do Brna byl naprosto automatický a přirozený krok. Teď tu bydlím hlavně kvůli práci, předtím jsem tu 4 roky studovala design oděvu. Momentálně dojíždím do Zlína, kde studuju design oděvu na univerzitě Tomáše Bati.

Baví mě vše, co se módy týká, takže se snažím posouvat a učit ve všem. Fotím, navrhuju, líčím a dělám styling. Ve fotografii jsou pro mě inspirací třeba Michal Pudelka, Evelyn Benčičová a Eliška Kyselková. K návrhářům patří LaFormela, Miro Sabo, CHATTY a Tereza R. Kladošová.

Catherine Mariano / 18

Jsem celkem nerozhodná osoba a budoucnost si nijak podrobně nepředstavuji. Chtěla bych ale žít v zahraničí v útulném bytě s francouzským buldočkem. Ráda bych zkusila kariéru u filmu, táhne mě to kreativním směrem. Pracovat jako modelka na módní přehlídce je už jeden můj splněný sen, ale mým dlouhodobým snem je vytvářet krásná videa a filmy, které budou naplňovat mou kreativní vizi. Další sny mají cestovatelský charakter, chci navštívit Island, Kanadu, Japonsko a Jižní Koreu.

Catherine Mariano v brněnské The Distillery (foto: Bet Orten pro ZEN magazín)

Studuju na mezinárodní škole v Brně. Výuku v angličtině kupodivu chápu mnohem víc než tu v češtině a učím se s lidmi z celého světa a různých kultur. Baví mě fotografování a make-up. Ráda fotím lidi při různých činnostech a mám také ráda výrazné barvy. S make-upem si hraji skoro každý den, většinou ve formě barevných stínů, linek nebo rtěnek, anebo všech tří věcí najednou, proč ne?

V Brně bydlím už 12 let a vždy se tu budu cítit doma. Někdy tu není moc co dělat, nicméně je skvělé vidět, jak se tu postupně rozvíjí hudba, móda a kultura. Otevírají se nová bistra, kavárny nebo moje oblíbené koblihárny. V Brně je zvláštní, že se tu všichni nějakým způsobem znají. Je fajn, že to tu není přeplněné turisty, je to poklidné.

Tran Ngoc Yen / 20

Mým velkým snem bylo dostat se na design obuvi do Zlína a udělat si první pár bot sama pro sebe. To už jsem si splnila. Teď mířím na půl roku na školu do Estonska a do budoucna bych si přála stáž v nějaké značce zaměřené na obuv, jako třeba Ecco nebo Vagabond. Zajímalo by mě, jak to tam funguje a jaké to je být součástí profesionálního týmu. Z módních návrhářů jsou mými oblíbenci Iris van Herpen, Maison Margiela, Stella McCartney a Olivier Rousteing.

V Brně jsem bydlela jako malá, ale pak jsme se odstěhovali. Pořádně jsem to tu poznala až během střední. Brno je jako živý organismus, který se rozvíjí, podle mě moc pěkným směrem. Neustále se někde něco děje, kam člověk může zajít. Ať už je to vernisáž, pop-up, festival, nebo jen tak do parku. Líbí se mi, že tu je všechno kousek, i když je to větší město. Vadí mi jen nepořádek v ulicích. Toho jsem si začala všímat, až když jsem poznala čisté veřejné prostory Zlína.

Zai Xu (Alex) / 19

Jsem z Prahy a v Brně bydlím 3 roky kvůli škole. Je to tu praktické, nic bych v Brně asi neměnil. Zatím uvidím, jestli tu zůstanu, ale je to každopádně příjemné místo. Studuju Střední školu umění a designu na oboru fotografie a nejvíc mě baví umění, přesněji volné umění.

Už jsem měl několik výstav a mým snem je, aby to pokračovalo dál. Abych se mohl věnovat umění a mít svůj vlastní ateliér. Mojí velkou inspirací je Aj Wej-wej a spousta dalších umělců, jak z historie, tak z moderního umění.

Judita Horová / 18

Nejvíc mě baví fotografování a hudba. Ráda fotím lidi a dokumentuji své pocity a zážitky. Na spoustu věcí a událostí bych asi časem i zapomněla, díky fotkám vím, jak si své mládí užívám. Ráda bych se focení věnovala i později, ale bojím se, že nejsem dostatečně originální a nadaná, abych v tom nějak víc uspěla. S hudbou je to trochu jinak. Hudba je pro mě každodenní záležitostí, bez které se neobejdu a nefunguji. Miluju objevování nových kapel, ježdění na koncerty, zjišťování informací o svých oblíbených interpretech a tak. Bez hudby ani nevylezu z postele nebo neusnu.

Judita Horová, Catherine Mariano a Natálie Vencovská v brněnské The Distillery  (foto: Bet Orten pro ZEN magazín)

Už několik let mě baví němčina, naše gymnázium pořádá spoustu výměnných pobytů v zahraničí a díky tomu jsem studovala rok ve Stuttgartu, což byla naprosto skvělá zkušenost. V Brně bydlím celý život a naprosto tohle město miluji. Panuje tu taková přátelská atmosféra, kterou jsem zatím jinde nenašla. Tím, že je Brno takové malé, se tu všichni znají a každý den potkávají. To mi třeba ve Stuttgartu strašně chybělo. Na druhou stranu mi někdy vadí, že se tu nedá schovat, když má člověk chuť zmizet. Nic bych na Brně nezměnila, jen je asi fajn občas někam odjet. :-)

Jiří Kolář / 17

V Brně jsem už od narození a po fázi „nesnáším všechno z Česka“ jsem se do Brna zamiloval. Je to moje úplně nejoblíbenější místo, hlavně proto, že už můžu objevovat jen větší a větší maličkosti. Určitě bych tu chtěl zůstat, nebo se sem alespoň vracet.

Pro grafický design jsem se rozhodl vylučovací metodou, ale upřímně, po gymnáziu, kam jsem chodil předtím, by bylo všechno lepší. Vlastně si nejsem úplně jistý, co mě momentálně nejvíc baví. Možná vedení deníčku. Je to jediný projekt, který mi vydržel delší dobu. Nejtěžší je nosit ho všude s sebou a slepovat, ale když je pak v krabici a listuju si jím, tak je to povznášející pocit.

Studentský kolektiv o víkendu uspořádal druhý díl Malé noci módy. S událostí, která prezentuje mladé a obecně zatím neznámé studující designéry, se jim opět podařilo úplně vyprodat zvolený prostor. Přes tři sta lidí sledovalo módní přehlídky v budově historické sokolovny na Králově Poli v Brně. Reportáž z akce si poslechněte dnes v Modeschau od 18:00 na Radiu Wave.

Zai Xu a Jiří Kolář v brněnské The Distillery  (foto: Bet Orten pro ZEN magazín)
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.