NOVINKY: Burial, Debbi Love, The Weeknd, Pavo Pavo a další pávi

29. listopad 2016
Factory Radia Wave

Poslední listopadové novinky v rotaci Radia Wave startují na nádraží, ze kterého vyjíždí sólový Vlak frontmana Květů Martina E. Kyšperského. Do kupé k němu nasedá dvojice Debbi Love, vánoční sob Burial se svým nečekaným singlem, bolem zlomený The Weeknd nebo třeba kosmický pop brooklynské pětice Pavo Pavo. Co tu dělá páv? Bude to opět veselé.

The Weeknd – SecretsCredits: Abel TesfayeLabel: Republic Records

Album Starboy je rozhodně jednou z největších senzací letošního podzimu a my aktuální počin průkopníka temného R&B The Weeknda samozřejmě řešíme v rubrice deska týdne. K titulnímu singlu, na kterém Abel Tesfaye spolupracoval s Daft Punk, teď přidáváme druhou skladbu – Secrets. Na ní The Weeknd nepatrně opouští svoji depresivní manýru a zní o něco optimističtěji než obvykle.

Pom Poko – Jazz BabyCredits: Ragnhild Fangel Jamtveit, Martin Miguel Almagro Tonne, Ola Djupvik, Jonas KrøvelLabel: self-released

Pom Poko je animovaný film z produkce legendárního japonského studia Ghibli, který zachycuje boj mývalovitých medvídků s postupující městskou výstavbou. Zároveň je to ale název norské post-punkové kapely inspirující se v komplikovanějších rytmech. To ostatně naznačuje i název jejich aktuálního singlu Jazz Baby, který v sobě snoubí math-rockovou odměřenost s popovým vokálem zpěvačky Ragnhild Fangel Jamtveit.

Pavo Pavo – Ran Ran RunCredits: Ewan Merrett, Callum Merrett, Charlie Pitt, Sam Hunt (guitar), Olivia Dimery (drums)Label: Bella Union

Obal alba Young Narrator In The Breakers zdobí výjev podobný sci-fi plakátům z poválečných let a podobnou atmosférou je naplněná celá debutová deska brooklynské pětice Pavo Pavo. Jejich hudba připomíná lehkonohý žvýkačkový pop se spectorovskou produkcí, slyšíme i ozvuky indie folku, kosmického popu nebo vokálních harmonií The Beach Boys. My si Pavo Pavo představujeme hned úvodní skladbou Ran Ran Run.

03749044.jpeg

Martin E. Kyšperský – NicCredits: Martin E. KyšperskýLabel: Polí5

Frontman kapely Květy Martin E. Kyšperský patří k nepřehlédnutelným postavám současného českého písničkářství a kromě tvorby ve své domovské kapele to dokazuje i sólově – na album Svetr z roku 2013 aktuálně navazuje deskou Vlakem. Z elektroničtější a svižnější nahrávky nasazujeme hned úvodní skladbu Nic, ve které vlak ještě stojí. Písnička je to ale pěkná.

Burial – Young DeathCredits: Will BevanLabel: Hyperdub

Stylotvorný producent Burial navazuje na svoji tři roky starou vánoční desku Rival Dealer a pod stromeček po delší přestávce opět servíruje další release. Aktuální singl Young Death / Nighmarket, opět vydáný péčí jeho domovského labelu Hyperdub, přitom na předchozí Rival Dealer navazuje i zvukově – lepší dystopické koledy letos asi jen tak neuslyšíte. Do rotace putuje první, příjemně rozpraskaná strana singlu.

Debbi Love – ŠtěstíCredits: Luděk Kazda, Marie ČerníkováLabel: Polí5

Projekt Debbi Love tvoří femme terrible české slam poetry Bio Masha a multiinstrumentalista Luděk Kazda. Aktuálně chystají novou desku Pošlete čaulíře, o nějž se postaral label Polí5. Jak odkaz na fiktivní peníze z časopisu Čau ze začátku devadesátek naznačuje, Debbi Love se se svojí osobitou verzí hip hopu neberou úplně smrtelně vážně. O tom je ostatně i úvodní skladba Štěstí.

03503821.jpeg

Hare Squead – Herside StoryCredits: Tony Konstone, Lilo Blues, Jessy RoseLabel: Sony Music

Z irského Dublinu už dlouho nepřišlo nic moc zajímavého, tři osmnáctiletí kluci, kteří dělají netradiční R&B a říkají si Hare Squead, by to ale mohli brzy změnit. Po loňském EPčku Orange Juice in My Lunchbox podepsali firmě Sony a letos vypouští jeden povedený singl za druhým. Herside Story „pro všechny zamilované během této chladné doby“ je zatím poslední.

Lully – Sans ChapeauCredits: LullyLabel: Aesop

Londýnský producent Lully zazářil před několika měsíci debutovým singlem Slow D’s, na který navazuje novinkou Sans Chapeau, jež se drží podobného electro-popového soundu s mírným vyšinutím z normy. Lully si i nadále drží svoji anonymitu, tak můžeme jen konstatovat, že novinka také vychází na brixtonském labelu Aesop, kde vydávají Tala nebo SOHN. A taky to, že soudě podle názvu skladby chodí Lully bez klobouku.

Pissed Jeans – The Bar Is LowCredits: Bradley Fry, Randy Huth, Matt Korvette, Sean McGuinnessLabel: Sub Pop

02828221.jpeg

Americká noise rocková kapela z dobrého labelu Sub Pop s půvabným názvem Pissed Jeans funguje na scéně už víc než deset let a za tu dobu si díky své energii vydobyla pořádný respekt. Potvrzuje to i poprask, který způsobilo oznámení jejich nové desky Why Love Now. Ta naváže na čtyři roky starou nahrávku Honeys a my si z ní už teď nasazujeme nekompromisní pilotní singl The Bar Is Low.

DJ Taye – Burnin Ya Boa feat. DJ MannyCredits: DJ TayeLabel: Hyperdub

Vedle DJ Earla, jehož povedené letošní EP Open Your Eyes jsme probírali ve videorecenzi i v novinkách, platí za nejtalentovanějšího mladého producenta footworkového kolektivku Teklife DJ Taye – ostatně, oba dva jsme mohli vidět v pražskm klubu Neone. DJ Taye, který remixoval třeba i Jessy Lanzu, čerstvě vydal EP na prestižním labelu Hyperdub. My si z releasu nazvaného Move Out vybíráme najazzlý track Burnin Ya Boa, který vás hodí tzv. do pohody.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio