NOVINKY: Jon Hopkins, Soccer Mommy, Kubatko, Amber Mark a další

12. březen 2018

Největším překvapením nové nůše našich hudebních novinek na Radiu Wave je bezesporu éterický neohlášený singl britského producenta Jona Hopkinse. Nově rotovat ale bude i písničkářka Soccer Mommy, indonéský rapper Rich Brian nebo spolupráce ZHU s Tame Impala.

Thyla – I Was Biting
Credits: Millie Duthie
Label: Rex Records

Post-punková kapela Thyla z anglického Brightonu se podle slov frontwoman Millie Duthie inspiruje třeba v soundu dream popových průkopníků Cocteau Twins nebo The Cure. Jejich aktuální singl I Was Biting je ale o něco ostřejší a svou atmosféru odkazuje třeba i k nové vlně amerického indie rocku v čele s Mitski nebo Girlpool.

Jon Hopkins – Emerald Rush
Credits: Jon Hopkins
Label: Domino

Britský producent Jon Hopkins, který několikrát vystupoval i v České republice, chystá po pěti letech novou desku. Album Singularity bude spolupracovník Purity Ring nebo Briana Ena propagovat i na evropském turné. My si zatím do rotace nasazujeme pilotní singl Emerald Rush doprovozený animovaným klipem.

Gita – Ban Man
Credits: Gita
Label: NON Worldwide

Kolektiv producentů a producentek z celosvětové africké diaspory NON Worldwide chystá těžkotonážní tříalbovou kompilaci nové hudby. Od března do dubna bude postupně vycházet trilogie obsahující 42 nových elektronických tracků, ať už od známějších jmen jako je Klein nebo Sporting Life, tak od zástupců experimentálního undergroundu. Prvním vypuštěným singlem je dusný pomalý track Ban Man od producentky a zpěvačky, která si říká Gita.

Rich Brian – Cold
Credits: Brian Imanuel
Label: 88rising / Empire Distribution

Indonéský rapper a producent Rich Brian je jedním z objevů společnosti 88rising, která se stará o zastoupení asijských rapperů na globálním trhu. Před dvěma lety ho proslavil virální hit Dat Stick, na začátku letošního února vydal debutové album Amen, které se vyšplhalo do první dvacítky amerického žebříčku. Track Cold je aktuálním klipovým singlem, inspiroval ho prý Drake a je v něm slyšet výpůjčka z jednoho tracku Childish Gambino.

Madge – Fight or Flight Club
Credits: Madge
Label: 22TWENTY

Jako "sacharinový útok" popisuje zvuk svého tracku Fight or Flight Club losangelská zpěvačka a producentka Madge. Je to její první vydaná písnička a sama si ji nahrála i zmixovala. Talentovaná hudebnice pochází ze Salt Lake City, kde vyrůstala v mormonské rodině, kromě sólového projektu působí i v skupině New Shack. Letos bychom se od ní prý měli dočkat i debutového alba.

Kubatko – Dál
Credits: Jakub Holovsky
Label: self-released

Pražský elektronický producent Kubatko chystá nové album. Rok EPčku Majestical vyjde Tomtor a to přesně v první jarní den. Hostují na něm i korejský kytarista Jo Joonghyun nebo vokalista  UZA. Jako zpěvák se na desce ale poprvé představuje i Kubatko sám, v euforickém pilotním singlu Dál také používá české texty.

ZHU / Tame Impala – My Life
Credits: Steven Zhu, Kevin Parker
Label: Mind Of A Genius

Spojení čínsko-amerického producenta a zpěváka ZHU s australskými psychedeliky Tame Impala možná na první pohled vypadá podivně, dává ale smysl: oba dva projekty totiž prosluly svoji zálibou v omamných repeticích. Na repetici je tak postavený i jejich společný track My Life, který naznačuje, jak by mohli znít Tame Impala, kdyby se v budoucnosti víc ponořili do elektroniky.

Amber Mark – Love Me Right
Credits: Amber Mark
Label: Universal

Soulovou zpěvačku Amber Mark jsme v našem playlistu poprvé přivítali už loni v létě. Hodně se taky mluvilo o jejím debutovém EP 3.33am, na kterém opojně propojila neo-soulový zpěv s delikátními aranžemi. V podobném duchu pokračuje Amber Mark i na aktuálním singlu Love Me Right. Ten putuje do naší rotace.

Soccer Mommy – Your Dog
Credits: Sophie Allison
Label: Fat Possum Records

Z hodně vykrmené bandcampové stránky se americká písničkářka Sophie Allison postupně přesouvá do většího světa. Aktuální album Clean hudebnice vystupující pod jménem Soccer Mommy vychází na indie labelu Fat Possum a sklízí zatím hodně nadšené reakce, mezi nimi třeba i nálepku Best New Music od serveru Pitchfork. My se Soccer Mommy budeme už brzo věnovat podrobněji, zatím posíláme do rotace skladbu Your Dog.

Yuno – No Going Back
Credits: Yuno
Label: Sub Pop

A další hudebník, který se z Bandcampu prokutal až na slavný label. Yuno vypouštěl do světa svoje vlastní nahrávky dlouhých osm let, než ho podepsala značka Sub Pop. Zpěvák a producent původem z Floridy je proslulý tím, že si hudbu sám skládá, natáčí i produkuje a dokonce si vyrábí vlastní obaly desek. První singl vydaný pod Sub Popem nazvaný No Going Back balancuje na hraně mezi indie popem a rozverným R&B a nechybí mu ani rozverné kytarové sólo.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka