NOVINKY: Neřvi mi do ucha, Interpol, Painted People, Spiritualized a další špiritusy

18. červen 2018

V další várce hudebních novinek vítáme zpátky kapelu s nejlepším českým názvem – Neřvi mi do ucha. Nový projekt připravil Petr Pliska z Pink Gloves, vrací se král táhlého kosmického popu Jason Pierce a jeho Spiritualized nebo hypnotická kapela Tomáš Palucha. Zbylo ale samozřejmě místo i na nováčky: norské zpěvačce a producentce jménem Otha prorokujeme hvězdnou budoucnost. A možná přijde i Otha Pavel.

Neřvi mi do ucha – Song 33
Credits: Martina Valášková, Alžběta Trusinová, Tobiáš Trusina
Label: Divnosti

Československé trio Neřvi mi do ucha jste mohli slyšet v talentové soutěži Radia Wave Startér, dva tracky z předchozích EP si ostatně hrajeme pravidelně v playlistu. Skupina se teď konečně odhodlala k vydání regulérního debutu. Ten vychází na novém labelu Divnosti, za kterým stojí Tomáš Tkáč (Pris). Do rotace putuje prozaicky nazvaná skladba Song 33.

Interpol – The Rover
Credits: Paul Banks, Daniel Kessler, Sam Fogarino
Label: Matador Records

Chvíli to skoro vypadalo, že se newyorští Interpol smíří s pozicí kapely za zenitem – to když loni oznámili, že pojedou speciální turné k patnáctému výročí debutové desky Turn On The Bright Lights. Skupina kolem frontmana Paula Bankse ale na nový materiál přece jenom nerezignovala. Aktuálně vypouští do světa singl The Rover, který by měl poutat na album Marauder. Celá deska vyjde na konci srpna.

Painted People – 1993
Credits: Petr Pliska, Lukáš Turza
Label: self-released

Painted People je další projekt českého hudebníka Petra Plisky, kterého jste jako součást kapely Pink Gloves mohli vidět třeba letos v únoru na Radio Wave Live Session v Plzni. Novou kapelu založil společně s Lukášem Turzou, na svůj Soundcloud zatím vypustili jediný track a není úplně jisté, co bude s projektem dál. Jejich debutový singl 1993 ale každopádně směřuje rovnou do našeho playlistu.

Otha – One Of The Girls
Credits: Othalie Husoy
Label: self-released

Norská producentka a zpěvačka Otha je čerstvým objevem blogů, její úplně první singl One of the Girls se zjevil na Soundcloudu na konci května a od té doby nabírá fame. O autorce toho moc nevíme, ale hypnotický klubový track pokračuje v tradici třeba takových Smerz, míchá popový refrén, euforický beat s poněkud ujetými momenty. Klidně si na něj můžeme nalepit značku letní hit pro alternativní dancefloory. 

88rising – Midsummer Madness
Credits: Brian Imanuel, George Miller
Label: 88rising

Americká mediální společnost 88rising stojí za nástupem asijských rapperů do zámořského mainstreamu. Na letošní léto připravují kolaborativní album Head in the Clouds, které vyjde pod hlavičkou 88rising a skladba Midsummer Madness je z ní prvním singlem. Představují se v ní těžkotonážní rapper August 08 s čínskými kořeny, jeho krajani Higher Brothers, indonéský Rich Brian a japonsko-americký R&B zpěvák Joji, všechno samozřejmě odchovanci zmíněného labelu. Možná předvoj nové revoluce v rapu, která přijde z východu.

iZNiiK – Paradise
Credits: iZNiiK
Label: Awal

On nebo ona, člověk nebo umělá inteligence. Identita iZNiiK o sobě zatím moc neprozradila, kromě několika počítačem generovaných portrétů. Vše podstatné ale řekne hudba. Na začátku června dokončil(a) svoji EPčkovou trilogii započatou vloni v září. Z EP3 zatím sklízí největší ovace skladba Paradise, která míchá futuristické R&B s polynézskými vlivy a vítá léto s otevřenou náručí.

Free Cake For Every Creature – Around You
Credits: Katie Bennett
Label: Double Double Whammy

Americká songwriterka Katie Bennett vydává pod příjemným pseudonymem Free Cake For Every Creature svoje skladby už šest let – a dost intenzivním tempem. Není to jediná věc, kterou má společnou třeba s Frankie Cosmos. Spojuje je i podobná atmosféra vyklidněného amerického indie rocku. Free Cake chystají na srpen novou desku a poutají na ní skvělým songem Around You.

The Younger Lovers – TightFade
Credits: Brontez Purnell
Label: Southpaw Records

The Younger Lovers jsou z Kalifornie a hrajou garážový pop-rock. Zní to skoro jako klišé, ale kapela Bronteze Purnella ze zástupů garážovek vyčnívá, protože otevírá i důležitá témata. Kromě toho, že rád hraje s riot grrrl kapelami, jezdí na skejtu, je taky gay – a na svých zkušenostech staví i své texty. V novém songu TightFade ukazuje, jaké je to být gay s černou barvou pleti a jak to může zkomplikovat návštěvu v barbershopu. Pro afroamerickou kulturu je to téměř „posvátné“ místo: „Když tam jdu, nesmím se chovat jako gay a zkouším mluvit hlubším hlasem.“ Kromě toho je TightFade samozřejmě taky ultimátní hitovka.

Tomáš Palucha – Romulus
Credits: Jan Tomáš, Libor Palucha, Zdeněk Jurčík, Tomáš Vondra
Label: Day After Records

Nová deska post-hardcorového ansámblu Tomáš Palucha je jako labyrint, ve kterém se budete chtít neustále ztrácet. Album Čaro je o něco méně přístupnější, nepustí vás dovnitř jen tak, ale když už, stojí to za to. Proč? Přečtete si recenze naší Desky týdne z minulého týdne. Skladbu Romulus, která Čaro uzavírá, bychom si nejraději pouštěli v nekonečné smyčce – a proto ji budeme pouštět odteď i vám v playlistu Radia Wave.

Spiritualized – A Perfect Miracle
Credits: Jason Pierce
Label: Bella Union

Pompézní space popová deska Ladies And Gentleman We Are Floating In Space z roku 1997 je dodnes považována za jednu z nejlepších britských nahrávek devadesátých let. Jason Pierce, který stojí za projektem Spiritualized, ale rozhodně nehledí do minulosti. Na letošek totiž chystá návratové album. Z desky nazvané And Nothing Hurt teď Spiritualized vypustili dvojici singlů I’m Your Man / A Perfect Miracle, které by se neztratily ani na zmíněné přelomové desce Ladies And Gentleman We Are Floating In Space. Do rotace putuje druhý z nich.

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka