Novinky Radia Wave: 25. týden

21. červen 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 25. týden roku 2011.

Zomby feat. Panda BearThings Fall Apart
Anonymní dubstepový ostrostřelec Zomby přichystal svoje druhé regulérní album Dedication pro proslavený experimentální label 4AD. Jednou z 16 skladeb je i kolaborace s Noahem Lennoxem, který je známější pod jménem Panda Bear a jako člen Animal Collective.

S.C.U.MAmber Hands
Mladá pětice S.C.U.M se na londýnské scéně zjevila už před dvěma lety, ale teprve v září jim vyjde debut na značce Mute. Po skladbě Summond The Sound pouštíme z velmi očekávané desky do playlistu singl Amber Hands, který vyjde 18. července a bude krom remixů od Silver Apples nebo Sonic Booma ze Spaceman 3 obsahovat i další novou píseň Fountains.

02369170.jpeg

ExitMusicThe Sea
Newyorské duo ExitMusic je zase novou položkou vydavatelství Secretly Canadian. Asociace názvu kapely s písní Radiohead není úplně od věci, britský Supersweet Magazine například tvorbu ExitMusic popsal jako srážku Portishead s Radiohead žijícími v noční můře. Spíš než temnotemná je hudba ExitMusic v mnohém i hojivá. Můžeme tak alespoň soudit ze zatím jediné písně The Sea, kterou duo v těchto dnech debutuje.

Pursuit GroovesI Sink
Originální zpěvačka a producentka Vanese Smith, která si říká Pursuit Grooves, vydá na začátku července své první oficiální album Frantically Hopeful. Podobně jako loňské ceněné album Fox Trot Mannerisms vyjde na labelu Tectonic, jenž vede bristolský DJ Pinch. Jeho zatím převážně dubstepovou diskografii naruší Pursuit Grooves svým futuristickým soulem, který předvádí i ve skladbě I Sink z chystaného alba.

02369082.jpeg

Clap Your Hands Say YeahSame Mistake
Ačkoliv se internetem šířily zvěsti o jejich rozpadu, v září vydají Clap Your Hands Say Yeah své třetí studiové album Hysterical. Kapela má, soudě podle nového singlu Same Mistake, bezostyšně namířeno do mainstreamu. Na Clap Your Hands Say Yeah jsou kladeny vysoké nároky, protože především jejich debut je i zpětně hodnocen jako jedna z nejvýraznějších kytarových nahrávek nultých let.

Future IslandsBefore The Bridge
Samuel T. Herring, zpěvák baltimorského tria Future Islands, se často pohybuje na hraně přebuzených emocí a sebeparodie, a přesto je zvlášť na koncertech neodolatelný. Kapela svůj styl identifikuje škatulkou post-wave a po loňském albu In The Evening Air teď vydávají pro značku Thrill Jockey nový singl Before The Bridge. Future Islands můžete vidět 3. července v pražském klubu Final.

Midi LidiNa jih
Kompilace 20 Years After: Brzo na mě přijde řada skládá poctu brněnské alternativní rockové scéně konce 80. let. Originální coververze klasických skladeb od projektů Dunaj, E nebo Ošklid natočily současné stálice domácí alternativy, jako jsou Květy, OTK, DVA a nebo Midi Lidi. Projekt Petra Marka si vybral píseň Na jih od skupiny Dunaj, která ji nahrála v roce 1988, vyšla ale až o tři roky později na albu Rosol.

01005486.jpeg

The RaptureHow Deep Is Your Love
Newyorský dance-punkový band The Rapture se po albu Pieces of the People We Love odmlčel na dlouhých pět let. 5. září navážou na svoji přetrženou diskografii čtvrtým albem In the Grace of Your Love, které nahráli v Brooklynu a Paříži za producentské asistence agilního Philippe Zdara. Album je také ve znamení jejich návratu ke značce DFA, kde v roce 2003 vydali své druhé album Echoes a hlavně obří hit House of Jealous Lovers. Novou desku propaguje singl How Deep Is Your Love, ve kterém se The Rapture poprvé představují jako trio.

The RosebudsSecond Bird Of Paradise
Ivan Howard je velmi aktivní ve své kapele Gaygns, ale stíhá držet při životě i projekt The Rosebuds, který si založil se svou dnes už bývalou ženou Kelly Crisp. Ať už si duo prošlo v osobním životě čímkoliv, dohromady tvoří stále povzbudivou hudbu. Jejich nové, chytrým popem naládované album Loud Planes Fly Low budiž důkazem.



Enemy feat. Pio SquadHned teď
Pražský producent Enemy by měl na podzim vydat svoje první sólové album nazvané Grand Prix. Desku beatmakera, který spolupracoval s rappery Ektorem nebo Hugo Toxxem, ohlašuje společný track s jihlavskými Pio Squad. Enemy, Efko a Eurodel navázali na společné dílo z časů alba Punk Is Dead a Interview. I Pio Squad by měli letos vydat své čtvrté studiové album.

autor: Tomáš Turek
Spustit audio