O britském undergroundu: Ambient z jeskyně i pravěký free jazz

22. květen 2019

Miloš odjel do nemocnice na kraji města léčit svoje skejtové koleno, tak jsme jeho absence využili. Místo něj se dočasně dostavil publicista, muzikolog a milovník britských experimentů Jonáš Kucharský. Ten do Komplexu přinesl pastorální pop Daniela O’Sullivana, bezmála pravěký hluk kapely s nejlepším názvem Sly & The Family Drone nebo nadpozemské housle Laury Cannell. Spusťte se s námi do undergroundu, ve kterém je všechno možné.

„Zkoumáme přírodu a elektřinu,“ píše o sobě kapela Teleplasmiste na Bandcampu, kam nedávno umístili novou desku Science <> Religion. Dvojice Mark O Pilkington (knižní editor a vydavatel stojící za nakladatelstvím Strange Attractor Press) a Michael J York (bývalý člen Coil a spoluhráč legendární folkové zpěvačky Shirley Collins) na desce pokračuje v přemazávání hranic mezi krajinou, okultismem a zálibou v syntezátorech. Jejich nahrávka, kterou tvoří dvě dvacetiminutové skladby, osciluje mezi ambientnějšími polohami krautrocku, okultním folkem a terénními nahrávkami z míst, kam se člověk vypravuje jenom v noci.

S Jonášem Kucharským jsme v Komplexu probrali nejenom velmi intenzivní a imaginativní nahrávku Teleplasmiste, ale třeba i nejnovější podoby tradičního irského folku v podání kapely Ye Vagabonds. Ta svoje letošní album The Hare’s Lament vydala na novém labelu River Lea, který už má tento rok na kontě výrazné zářezy: třeba skvělý debut skotské dudačky Brighde Chaimbeul. Vagabonds působí na první poslech hodně tradičně, zpívají zavedené tradicionály jako The Foggy Dew nebo Willie O Winsbury, pokaždé ale do svého zvuku dokážou nenápadně protlačit ostrou hranu a syrovou nejistotu – takovou, která k folkové hudbě patří odnepaměti.

Jak to zní, když se experimentální houslistka rozhodne natáčet skladby o vesmíru? A kdo vymyslel geologický ambient? Pusťte si celý Komplex.

Playlist:

Daniel O’Sullivan – The Diamond Vehicle (O-Genesis, 2019)
Laura Cannell – Untethered (Brawl Records, 2019)
Sly & The Family Drone – Jehovah’s Wetness (Unfamiliar Publishing, 2019)
Ye Vagabonds – The Foggy Dew (River Lea, 2019)
Spaceship – Whirlaw Stones (Delta) (Where It’s At Is Where You Are, 2019)
Teleplasmiste – Religion (self-released, 2019)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.