Od šamana k baseballistům. Kniha Dějiny lidí chce ukázat, co všechno patří k člověku

11. září 2022

Nová kniha Dějiny lidí zkoumá jednotu i rozmanitost lidských společenství skrze koncept kulturních univerzálií. Napsal ji etnolog, kulturní historik a vědecký novinář Martin Rychlík, který v Hergot!u prozradil, jak různé kultury přistupují k otázkám spirituality.

Kniha Dějiny lidí ukazuje z etnologického hlediska různorodé způsoby, jak je možné být člověkem. Dělá to pomocí kulturních univerzálií, což jsou jevy, které etnologové a antropologové identifikovali ve všech společnostech na světě. Patří mezi ně například obdarovávání, namlouvání, tanec nebo vyrábění nástrojů. Celkem jich je 73 a původně je sepsal už antropolog George P. Murdock v roce 1945.

Přibližně čtvrtina univerzálií se nějak týká náboženství nebo spirituality. Jednou z nich je i léčba vírou, kterou můžeme podle Martina Rychlíka najít zosobněnou v postavě uzdravujícího šamana už na jeskynních malbách. „Šaman byla vlivná figura také v sibiřské společnosti. Slučovala v sobě několik rolí, které jsme my oddělily. Šaman byl zároveň doktor, kněz, psycholog a terapeut.“ cituje Martin Rychlík výzkum antropologa Leopolda Pospíšila. Léčbu vírou popisuje Rychlík také u Navahů, kde mohl léčitel vytáhnout nemoc z člověka pomocí sypaných písečných obrazů, které se pak vysypaly za chýší.

Ve všech společnostech najdeme také snahu lidí zajistit si přízeň štěstěny v momentech nejistoty. Skrze dodržování různých postupů a rituálů si chtějí pojistit američtí baseballoví hráči výhru v zápase nebo domorodci na Trobriandských ostrovech úspěšnost při rybolovu. Podle Rychlíka můžeme i v naší společnosti vidět, že se lidé někdy chovají podle pověr, aby se jim vydařilo vše, o co jim v životě jde. V důležitý den vycházejí z domu pravou nohou, sbírají čtyřlístky nebo mají talisman pro štěstí.

Jaké z kulturních univerzálií se za poslední století nejvíce proměnily? Kdo to byla komančská šamanka? A jak uměli operovat Austrálci? Dozvíte se v Hergot!u.

autoři: Petr Wagner , Dominik Čejka , Klára Staňková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.