Olympiádu jsme v dětství hltali. Dnes už jsme vůči ní cyničtí, říkají sportovní redaktoři

12. únor 2018

Třiadvacáté olympijské hry v korejském Pchjongčchangu začaly. Nepůjde při nich ale jen o to, kolik sportovci překonají světových rekordů a která země získá nejvíc medailí. Redaktoři Radiožurnálu, ČT sport a A2larmu se sice na samotné sportovní klání stále těší, ale vůči olympiádě jako společenské události neskrývají skepsi.

„Z dětského nadšení už mě trochu přemlela vlna cynismu. Nemůžu sledovat olympijské hry, aniž bych vnímal věci, které na kamerách možná nejsou vidět, ale jsou často i důležitější,“ říká i v narážce na všudypřítomný doping u sportovců redaktor ctsport.cz a Radia Wave Vojtěch Jírovec. „Mezinárodní olympijský výbor nechrání myšlenku olympismu, ale hlavně svoji značku,“ doplňuje.

„Dříve jsem odsuzoval Lukáše Pollerta, který prodal své medaile. Teď se mu zpětně omlouvám, jeho čin jde přesně v současném olympijském duchu,“ kritizuje zase bobtnající komercionalizaci her publicista Vojtěch Ondráček z A2larmu. „Jasným důkazem toho, že olympijské hnutí sleduje své zájmy, je to, že hry mohou být úplně kdekoli, nehledě na to, co se v dané zemi děje,“ přidává sportovní komentátor Radiožurnálu Jan Suchan.

Bez hymny a v neutrálních barvách. Jak to vypadá, když se trestají ruští olympionici

Vladimír Putin na setkání se sportovci, kteří pojedou na olympijské hry do jihokorejského Pchjongčchangu

Olympijští sportovci z Ruska, tak zní oficiální označení pro ruské olympioniky na hrách v Pchjongčchangu. Jejich kombinézy neponesou ruské barvy, a pokud vyhrají zlaté medaile, nebude k tomu hrát národní hymna. Jak k tomu došlo a co to znamená pro světový sport?

Letošní olympijské hry provází velký skandál systematického ruského dopingu, podle Jírovce je ale problém daleko širší. „Poslední tři roky je doping synonymem pro Rusko. Ale není to dobře, je to možná i zakrývací strategie systémových problémů, které MOV nebo Světová antidopingová agentura (WADA) není schopna vyřešit,“ přemítá redaktor ctsport.cz. „Hlasy z Ruska o kampani jsou někdy hysterické, ale proč není hlavní zprávou, že polovina běžců na lyžích v minulém desetiletí měla hodnoty, které nelze vysvětlit jinak než dopingem?“

Poslechněte si celý rozhovor On Air, který se věnuje i tomu, proč sledovanost olympiády klesá, ale i tomu, co na letošních hrách stojí za pozornost nebo kolik mohou Češi získat medailí.

 

autor: Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka