Sociální služba Beztíže řeší běžné potíže i zneužívání. Mladým pomáhá v obchoďáku i na trampolíně

21. říjen 2021

Beztíže spravuje dva nízkoprahové kluby. Má ale i terénní program sociální služby. Chodí za dětmi a mladými lidmi do jejich přirozeného prostředí. Cílem je pomoct jim v problémech, které zrovna řeší. „Ty témata jsou problémy v rodině, škola, nabízíme doučování přímo v terénu. Nedávno jsme se setkali se sexuálním zneužíváním,“ popisuje spektrum problémů terénní pracovník Matouš.

„Na tohle hřiště chodíme, protože je tady trampolína, kam chodí naše cílová skupina. Mezi mladými lidmi je hodně oblíbený parkour, skoky na trampolíně,“ vypráví mi terénní pracovnice Tina, proč se svým kolegou Matoušem chodí zrovna na tohle místo. Snaží se oslovit děti a mladé lidi, kteří by mohli potřebovat pomoc

Z hřiště od Vinohradské vodárny se přesouvám za druhým týmem teréňáků Davidem a Yulií. Jdeme spolu do dalšího přirozeného prostředí mladých lidí: do obchodního centra. „Projdeme se obchodním centrem a podíváme se, jestli se tu něco neděje. Klienti už nás vidí, jak jdeme nahoru, a přijdou řešit nějaký hlubší témata. Většinou potkáme někoho už před Florou. Když je tam ale větší partička, tak se jim nechce mluvit před ostatními.“

Co vlastně spojuje děti a mladé lidi, s nimiž Beztíže pracuje? „Jsou mladí a řeší nějaké své směřování do budoucna. Svou identitu. Vztahy s kamarády, s rodiči, se sourozenci. Věci, které řešil každý z nás, ale spousta z nich nemá moc velkou podporu,“ vypráví mi Beztíže Tomáš Klumpar, vedoucí Beztíže, specializovaného oddělení Domu dětí a mládeže Praha 3 - Ulita.

Sociální služba Beztíže se snaží mladým lidem pomáhat v jejich složitých situacích. Chodí za nimi na trampolínu i do nákupáků

Situace v Praze se podle něj zároveň liší od situace v jiných regionech. „Praha je hodně drahá. Vekou část z rodinného rozpočtu si vezme bydlení. Rodiče se musí hodně snažit a o to méně času na své děti mají. V tomhle je Praha specifická. Je tu hodně dětí, kteří jsou vydáni jen tak napospas. V jiných regionech, zvlášť ve vyloučených lokalitách, jsou ty problémy úplně jiné. Mnohem více drog, větší chudoba, s tím souvisí, že se děti ke kriminalitě dostávají ještě mnohem dříve,“ dodává Klumpar. 

Pusťte si reportáž a dozvíte se, čím nejčastěji mladí lidé trpí, co terénním pracovníkům udělá největší radost, čeho se naopak ve své práci obávají nebo co se jim v poslední době podařilo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.