Podnikatelské baroko po valašsku: Před čtvrtstoletím se zrodil hokejový vladař ze Vsetína

1. květen 2020
Tribuna

Je tomu už čtvrt století, kdy hokejovou extraligu ovládl překvapivý outsider ze Vsetína. Tehdy nikdo netušil, že senzace party bezejmenných z hokejové periferie teprve začíná. Ale v devadesátých letech, kdy se český sport zmítal v divoké džungli zbohatnuvších podnikatelů, se zdálo být možné i nemožné. O to tvrdší sportovní pýchu s vůní slivovice následoval pád.

Je tomu už pětadvacet let, kdy pohár pro mistra české hokejové extraligy zvedli nad své hlavy hráči Vsetína. Čtvrtstoletí stará událost ale není jen mementem jedné šokující výhry, která se doslova zrodila v nezamrzlé kaluži za brankou zlínského gólmana. Byl to zrod fenoménu, který dosud neměl v českém sportu obdoby.

Právě v roce 1995 přitom hráči v žluto-zeleném nepatřili mezi ligové favority. Jako extraligový nováček se v průběhu sezony potáceli v druhé polovině tabulky a nic nenasvědčovalo tomu, že dvacetitisícové valašské město čeká fenomenální úspěch. Tým dokonce okupoval i jedenáctou příčku tabulky, za níž se krčila už jen poslední pražská Sparta.

Nakonec ale začala jedna velká bezstarostná jízda pánů ze Vsetína, která přinesla šest titulů během sedmi let. Na konci devadesátých let, kdy výhra v Naganu odstartovala český hokejový boom, jste Vsetín buď milovali, nebo nenáviděli. Neexistovala žádná střední cesta.

Důvodem byla i kontroverzní postava vsetínského majitele Romana Zubíka mecenáše, který měl peněz na rozdávání. Někdejší policista a technik ze Slušovic na lukrativní příjmy dosáhl díky dovozu lehkých topných olejů. Z toho vybudoval své impérium Sezoos, z něhož dotoval od roku 1993 i vsetínský hokejový klub.

Roman Zubík

Finále z roku 2001 udělalo zlatou tečku za érou vsetínské dominance. Jiří Dopita tehdy roznesl pražského soka čtyřmi góly a odměnil se tak dokonale Romanu Zubíkovi za to, že ho o šest let dříve vykoupil ze smlouvy právě se sparťanským týmem. Zubík to potřeboval. Finále už mohl sledovat jen z vazební věznice. 

Pád majitele znamenal i pád klubu. Po odchodu nejlepších hráčů a vyloučení z extraligy v roce 2007 se zdálo, že hokejové baště ve Vsetíně odzvonilo. Bývalí hráči se ale v následujících letech začali do klubu vracet a pomáhají mu zase zpět na vrchol. Ovšem tentokrát bez zázračného i kontroverzního podnikatelského baroka, které už do 21. století nepatří.

Před pětadvaceti roky začala éra hokejové dominance malého města na Valašsku. Jak se podařilo z extraligového nováčka vytvořit neporazitelného giganta? Jakou roli v tom sehrály podvody s lehkými topnými oleji a vyplácení hráčů hotovostí v igelitkách? A co se děje se vsetínským hokejem dnes? Více se dozvíte v nové Tribuně.

autor: Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.