Podpořil, nebo nepodpořil? Co řekl papež František o registrovaném partnerství

8. listopad 2020

Nedávno se po celém světě v hlavních zprávách objevila informace, že papež František podpořil registrovaná partnerství neheterosexuálních párů. V přístupu římskokatolické církve k LGBTQ lidem by to mohlo znamenat přelom. Následovalo ale brzy podezření, že je všechno trochu jinak. 

Dokumentarista Jevgenij Afinějevskij, v jehož filmu Francesco se papežův přelomový výrok objevil, byl obviněn z manipulace: účelově prý poslepoval dohromady několik papežových výroků, aby z nich vyplynulo něco jiného. Kardinál Duka se pak například vyjádřil v tom smyslu, že cílem snímku je dezinformovat katolickou veřejnost.

Vít Luštinec

Poodhalit pozadí celé věci včetně toho, proč je kolem jednoho výroku tolik nejasností, jsme se pokusili s redaktorem magazínu Christnet Vítem Luštincem. Ten říká, že papež František jednoznačně podpořil právní ochranu neheterosexuálních párů – jistě by ale nepodpořil manželství pro neheterosexuální páry nebo adopce dětí. Nejedná se o podnět ke změně učení římskokatolické církve, ale o názor na věci státu.

Co se týče nařčení Afinějevského z manipulace, Luštinec připomíná, že film Francesco oficiálně autorizoval vatikánský Úřad pro komunikaci a Afinějevskij za něj dostal ve Vatikánských zahradách za přítomnosti členů Úřadu cenu Kinéo.

Čtěte také

Ani oficiální nóta, kterou Vatikán k celé věci vydal, nepopírá, že se papež František pro právní ochranu neheterosexuálních párů skutečně vyslovil – zdůrazňuje ale, že výroky byly ve filmu vytrženy z kontextu, a jak ostatně říká i Vít Luštinec, nejde o změnu učení církve. S Vítem Luštincem nicméně nesouhlasí česká redakce Radia Vaticana, konkrétně redaktorka Johana Bronková. Ta kromě toho, že byly papežovy výroky vytrženy z kontextu, upozorňuje, že pojem „convivencia civil“, který papež ve španělštině použil, se jako označení registrovaného partnerství v Latinské Americe vůbec nepoužívá. Podle Luštince jde ale o slovíčkaření.

Zajímá vás, co tedy papež skutečně řekl? Co si o tom myslet? A co z toho plyne? Poslechněte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.