Pokračování legendárního Doomu přináší virtuální peklo na Zemi

24. leden 2020

Střílečka Doom se od roku 1993 stala legendou, která položila základy do té doby neviděného žánru, a nezbytnou součástí popkultury, o níž alespoň slyšeli i mnozí nehráči. Má tahle série po téměř 27 letech stále ještě co nabídnout? V novém Questu probereme Šárčiny dojmy z varšavské prezentace a hratelné ukázky Doom Eternal, kde se to démony, násilím a brutalitou jen hemžilo.

I v pořadí v pátém díle série se vrací mlčenlivý hrdina Doom Slayer, tentokrát aby od démonické invaze z horoucích pekel vyčistil samotnou matičku Zemi. Lidstvo je vůči pekelným stvořením naprosto bezbranné a právě Doomguy, jak mu hráči často přezdívají, je tou jedinou entitou, které se podsvětí alespoň trochu bojí. Tentokrát si to ale rozházel nejen s peklem, ale i s nebem a v konfliktech mezi dimenzemi rozhodně nic nezmůže diplomatické vyjednávání. Kde nestačí rétorika, musí nastoupit věrná motorová pila. A brokovnice, plazmová puška, laserový meč či další z mnoha zbraní, starých známých i úplně nových, z hlav studia id Software.

Oproti restartovanému Doomu z roku 2016 je Eternal ještě rychlejší, dynamičtější a klade větší důraz na vertikální pohyb, s tím se pojí také netradiční oživení v podobě skákačkových pasáží. Ty jsou ještě prominentnější než v minulém díle, takže zpravidla po každé vyčištěné aréně následuje environmentální hádanka, případně hopsání po plošinkách vstříc i navzdory nástrahám. I přes tato intermezza ale podle Šárky Doom Eternal stále nejvíc funguje tam, kde má své kořeny – tedy během nevídaně brutální, obdivuhodně plynulé akce, kdy není čas se zastavit a rozhlížet.

Objevuje se v Doom Eternal legendární zbraň BFG 9000? Sjíždí se v něm po struhadle do bazénků s jódem? Reflektuje AO Tennis 2 probíhající australské požáry? Poslechněte si celý díl Questu a dozvíte se víc.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.