Pokud Země nebude chladná, všechno shoří! Jaké jsou současné podoby skladeb o životním prostředí?

24. květen 2019

Trápí vás ohrožení přírody, klimatická nouze a strach z toho, co s naší planetou bude? Nejste rozhodně sami. Hudebníci se tématům ochrany přírody věnují přes padesát let a skladbu o tom, co Zemi hrozí, když se budeme chovat tak, jak jsme se k ní doposud chovali, má v repertoáru i sebeapolitičtější kapela. Amplifikujte svůj vlastní environmentální žal s naším multižánrovým playlistem skladeb z posledních deseti let, které se věnují (nejen) klimatické změně.

Od Björk po Beach Boys až k Bad Religion nebo Talk Talk. Skladby týkající se životního prostředí a především devastujícího působení člověka na ni tu byly už od 60. let minulého století napříč všemi žánry. Tíha nejisté budoucnosti skrz klimatickou krizi je ovšem v roce 2019 vyhrocenější než dřív. Objevují se skladby s environmentální tematikou i u současných popových hudebníků? Níže najdete seznam skladeb z poslední doby, které se této problematice věnují.

Lil Dicky – Earth

Bizarní animovaný klip, který americký rapper a komik Lil Dicky vydal letos v půlce dubna, je ideální příklad toho, kudy cesta dobré skladby s environmentální tematikou rozhodně nevede. Snahy o globální hity většinou končí fiaskem, virální skladba s 3D animovaným klipem tuto teorii spíše potvrzuje. I když si Lil Dicky pozval do svého klipu na tři desítky známých hostů, kteří promlouvají tlamami oblíbených zvířátek, výsledek je plytký, povrchní a kýčovitý. Na prahu klimatické katastrofy, kdy už všichni dávno vědí, že pouhé správné třídění odpadu na záchranu planety nestačí, podobná skladba vyznívá jedině úsměvně a dojem z ní nezlepší ani Ariana Grande, Rita Ora nebo Wiz Kalifa dávající hlas tchořovi. Naštěstí jsou zde i jiní hudebníci a hudebnice, kteří zvládají složit píseň s ekoposelstvím mnohem lépe.

Anohni – 4 Degrees

Album Hopelessness britské transgender zpěvačky Anohni vyšlo přesně před třemi lety, v době před zvolením Donalda Trumpa americkým prezidentem. Deska, na níž se producentsky podíleli Oneohtrix Point Never a Hudson Mohawke, se věnovala širšímu množství palčivých společenských témat a problémů – od dronových válek po sledování lidí vládami. Skladby s odstupem tří let ještě posílily na své relevanci, mezi nimi především ekologická 4 Degrees, jejíž název je odvozen ze studie z roku 2015, která vyšla v návaznosti na tehdejší konferenci OSN v Paříží týkající se změn klimatu. Podle ní se Země do konce 21. století oteplí o 4 stupně – pokud jednotlivé státy nepodniknou patřičné kroky, aby tomu zabránily. Anohni ve skladbě netruchlí po lidech, které katastrofa semele pochopitelně také, ale apokalypsu nahlíží naturalisticky skrze smrt zvířat ze všech ekosystémů. Ekologická témata pro Anohni ovšem nejsou žádnou novinkou, ještě jako Antony Hegarty se jim věnovala se svou kapelou Antony & The Johnsons (například skladba Another World).

Childish Gambino – Feels Like Summer

Donald Glover, vystupující pod přezdívkou Childish Gambino a také autor úspěšného seriálu Atlanta, na sebe strhl globální pozornost klipem ke skladbě This Is America. V ní s nadsázkou kritizuje problémy současné Ameriky – rasismus, policejní brutalitu nebo legální držení zbraní. Další aktivistický zářez pak přišel na podzim s animovaným klipem k Feels Like Summer, kde si střihne své kreslené cameo neskutečné množství amerických rapperů včetně skejtující Janelle Monaé a SZI nebo Migos hrajících basket. V textu se Glover věnuje tentokrát široké škále ekologických problémů a vypráví o úbytku včel, znečištění vzduchu a především klimatické změně. Nekonečné léto už vůbec nevypadá tak růžově, jak by se z melodie mohlo zdát.

Wolves in the Throne Room – The Old Ones Are with Us

„Zima umírá, slunce se vrací.“ Metalová kapela Wolves in the Throne Room se řadí mezi kapely tzv. Cascadian black metalu, který je spojovaný s bio regionem Cascadia v Severní Americe. Samotní členové se poprvé potkali na shromáždění organizace Earth First, kterou tamější vláda zařadila na index ekoteroristických organizací. Cascadian black metal je známý především pro své tendence více než oslavovat Satana, navracet se k přírodě, chránit ji a mít ji v patřičné úctě. Ekologicky laděnou skladbou je například zmiňovaná The Old Ones Are with Us, poetickým, ale i katastrofickým zobrazováním přírody je ovšem prodchnutá víceméně veškerá jejich tvorba.

V rámci tvrdých kytarových žánrů nejsou WITTR, potažmo kapely spadající do Cascadian black metalu žádnou výjimkou. Například trashmetaloví Vektor v osm let staré Diyng World v brutálním sledu těžkých riffů řeší globální znečištění přírody způsobené chamtivými těžařskými společnostmi. 

Godspeed You! Black Emperor – Undoing a Luciferian Towers

Godspeed You! Black Emperor a především jejich ústřední postava Efrim Manuel Menuck už od svých počátků v 90. letech platí za jednu z nejpolitičtějších a nejtvrdohlavějších kapel. „Zakladatelé“ post-rocku si nikdy nepotrpěli na přehnanou sebeprezentaci, nicméně své anarchistické postoje nechávali vždy promlouvat skrze hudbu. Album Luciferian Towers z roku 2017 je poselství o rozvrácených státech a devastaci přírody plné. Ve skladbě Undoing a Luciferian Towers (mrakodrapy) vidíme svět, v němž si příroda nakonec s lidmi poradila, státy neexistují, stejně jako bohatství, zisk a korporáty, které by ve zbytečně zbudovaných mrakodrapech sídlily. Pouze vítr píská v jejich vysklených oknech. GY!BE neprožívají nenávist ani smutek, jen vykreslují možnou budoucnost, v níž žádná hymna (píseň) nebude přináležet žádnému státu.

Amnesia Scanner – Angels Rig Hook

Do pomyslného žánru vzpomínek na budoucnost, jako to mají výše zmínění GY!BE, se dá řadit i tvorba producentského dua Amnesia Scanner. Jejich 14minutová deska/skladba/mixtape Angels Rig Hook, doplněná o text z pera finského umělce Jakka Pallasvua, nahlíží na naši současnost jako na dobu dávno minulou a reflektuje její problémy, které jsme nezvládli pořádně vyřešit – „Albatros pozřel petku od vody Evian – dva se stali jedním.“ Amnesia Scanner nevystupují jako spasitelé nebo zlí kritici, potažmo misantropové, nicméně situaci analyzují a nahlížejí objektivně, optikou AI budoucnosti.

Radiohead – The Numbers

Thom Yorke se sice kdysi vyjádřil, že kdyby měl tendenci napsat protestsong týkající se klimatické změny v roce 2015 (v návaznosti na Pařížskou konferenci), dopadlo by to blbě, protože je podle něj psát protestsongy v současnosti mnohem těžší než třeba v 60. letech. Nicméně se tak stalo a na deváté studiové nahrávce A Moon Shaped Pool z roku 2016 se Yorke, krom jiných společenských témat, věnoval i své oblíbené ekologii právě ve skladbě Numbers. Melancholický artrockový jam končí bombastickým finále, skladba ovšem nevyznívá nijak beznadějně. The Numbers není ovšem prvním Yorkový úkrokem do světa řešení ekologických problémů, od 90. let spolupracuje například s Greenpeace (naposledy loni s instrumentální meditací Hands Off the Antarctic), Radiohead mají na kontě i další skladby s obdobnou tematikou – připomeňme například Idioteque nebo Fake Plastic Trees. 

eva01 – Mravkolev

V Praze usazený producent David Střeleček aka eva01, spjatý s audiovizuálním kolektivem BCAA, vydal letos debutovou nahrávku Oskerushe na novozélandském labelu Bio Future Laboratory. Eko-futuristické dekonstruované beaty a zasazení celé desky do parafráze prastarého stromu jdou ruku v ruce s východisky poměrně mladého subžánru elektronické hudby – eco grimeu. Více než o hudební žánr se jedná spíš o samostatné myšlenkové hnutí se silnou vazbou na ekologii a potřebou řešit stávající situaci. Pokud chcete nasát více z eco grimeu, doporučujeme například projekt Herbarium nebo Forces, jenž vydává taktéž na Bio Future Laboratory.

V rámci české scény také letos vyšla zásadní kompilace Post Carbon. Výtěžek z digitálních prodejů alba je přímou podporou hnutí zapojeného do globálního úsilí o férové řešení změn klimatu a budoucnosti bez fosilních paliv – Limity jsme my. Za kompilací stojí brněnský kolektiv pořádající (nejen) večírky SOfT a naleznete na ní hudebníky a hudebnice z ČR i ze zahraničí, většina z nich se za uplynulý rok objevila v line-upu některého ze SOfTích večírků.

Skladeb, které vznikly za poslední dobu a věnují se ochraně přírody nebo se snaží k problémům přivést pozornost, je samozřejmě napříč žánry mnohem víc. Od těch, co jsou více laděné jako protestsongy s jasnou vizí, že máme ještě naději, až po dystopické vize, jak moc špatně všechno dopadne. I ty, které kousavě míří na zodpovědné cíle. Výběr tak samozřejmě není kompletní a zároveň je pravděpodobné, že s postupem času bude ekologicky laděných skladeb přibývat i mezi těmi nejmainstreamovějšími umělci. Politická témata a hudba totiž nikdy nešly po oddělených stezkách, ale naopak ruku v ruce.

O čem všem zpívá Donald Glover ve své skladbě Feels Like Summer a koho v ní ještě můžeme potkat? Co přesně je eco grime? Jak se liší přístup blackmetalových Wolves in the Throne Room a meditativnějších Godspeed You! Black Emperor? Poslechněte si celý příspěvek o environmentálních skladbách poslední dekády ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.