Polsko a Česko rovná se velká světová láska

2. srpen 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly slavistku Káju z Krakova, s kterou si popovídaly o tom, že její rodná zem Polsko není jen domovinou zapečených baget a katolictví.

Ivanu zajímalo, jak se člověku přihodí, že se stane odborníkem na český jazyk. Kája se rozvykládala o tom, že před nakročením dráhy slavistky jela na výlet do Prahy, kde kempila u Karlova mostu a zamilovala se nejen do českého pivečka.

Kája se pak svěřila, že pracuje v Krakově v oblasti lidských zdrojů v korporátu, kde může upotřebit i svou milovanou češtinu. Pak ale prezentovala výčet toho, co se jí na Polsku nelíbí –⁠ štve ji hlavně tamní tvrdá potratová politika.

Nebyly by to Buchty, kdyby neprobraly zcela jiná témata: že chce Zuzka drážní domek ve tvaru kostky, že nejkrásnější věci se dějí omylem, že je Zuzana posedlá Idrisem Elbou, že země bez moře jsou trapné, proč existují trdelníky a že brunche s avokádem jsou přežitek.

Kája se ještě vyznala z toho, že miluje české literární autorky a vlaky a mohlo se jí domů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.