Povídková sbírka Ursuly K. Le Guinové hlásá poezii mravenců a utopii pro všechny

27. leden 2021

Sbírka Gwilanina harfa představuje spisovatelku Ursulu K. Le Guinovou jako autorku, která fantastiku chápala hodně ze široka. Vybízí nás, abychom si představili svět z pohledu stromu u cesty nebo uvažovali o poezii tučňáků a květin.

Pečlivě vyvedený editorský výběr povídek zahrnuje její nejstarší výpravy do sci-fi literatury z šedesátých let i dost možná poslední povídku, kterou Le Guinová kdy napsala. Spíš než klasickou fantastiku tu ale najdeme zvláštní hříčky, myšlenkové experimenty a hry s naší perspektivou světa.

Čtěte také

Ursula K. Le Guinová patří k nejdůležitějším osobnostem imaginativní literatury druhé poloviny 20. století a nedávno si dokonce vysloužila vlastní poštovní známku.

Spisovatelku spojující sci-fi s feminismem, ekologií i úvahami o politice a lidské společnosti dosud čeští čtenáři znali hlavně z jejích nejslavnějších děl, jako je fantasy série Zeměmoří nebo romány Levá ruka tmy či Vyděděnec. Nedávno vyšla také skvělá sbírka jejích esejů Proč číst fantasy.

Více o laboratorních krysách, spekulativních utopiích a otevírání dveří imaginace si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.