Prázdnota kosmických lodí, démoni a videohry. Dronny Darko vypráví příběhy temným ambientem

15. březen 2018

Oleg Puzan je ukrajinský hudebník žijící v Kyjevě, který produkuje elektronickou hudbu pod pseudonymem Dronny Darko. Setkali jsme se v jedné z restaurací populární sítě rychlého občerstvení Puzata Hata v kyjevské čtvrti Podil.

Oleg s hudbou začínal už na střední škole. V programu FruityLoops produkoval elektronické pasáže pro místní metalovou kapelu. Po osmi letech zjistil, že je více spokojen se sólovou tvorbou, a projekt opustil.

Coby Dronny Darko produkuje dark ambient a drone ambient. Jeho alba, vydávaná u amerického labelu Cryo Chamber, se zaměřují na dvě témata. Oleg popisuje první jako sci-fi (předposlední Olegova deska Abduction je o protagonistovi, který se probudí na opuštěné kosmické lodi) a druhé jako hudbu, která má spojení se vším okultním a „démonickým“.

Fascinace hudebními příběhy v mnohém vychází i z jeho práce. Oleg se živí jako zvukový designér pro herní firmu a často se mu stává, že z hudebních efektů určených pro videohry později vytvoří své ambientní tracky.

Produkci projektu Dronny Darko můžete slyšet na jeho soundcloudu nebo na bandcampu vydavatelství Cryo Chamber.

Poslechněte si celý rozhovor o Olegově tvorbě a inspiračních vlivech v novém díle Východisek!

EN

Oleg Puzan is a Ukrainian musician living in Kiev, who produces electronic music under the pseudonym Dronny Darko. In Kiev we met in the popular fast food network Puzata Hata, in Podil district.

Oleg and his music started in high school. In Fruity Loops, he produced electronic passages for a local metal band. After eight years, he found that he was more satisfied with solo creation and left the project.

Dronny Darko is Oleg's pseudonym under which he produces dark ambient and drone ambient. His albums on the US label Cryo Chamber, focus on two themes. Oleg describes the first as a sci-fi (the penultimate Oleg's album Abduction is about a protagonist who wakes up on an abandoned spacecraft), and the other as music that has a connection to the occult and the "demonic".

Oleg's fascination with musical storytelling is also associated with his work. Oleg works as a sound designer’and music supervisor for the gaming business, and he often does create his tracks from what started as atmospherics for the game.

You can hear his production on Soundcloud, or on Cryo Chamber's Bandcamp.

Dronny Darko
autor: Peter Gonda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.