Před třiceti roky se otevřela zlatá brána NHL. Jágr s Haškem jí prošli mezi prvními

29. květen 2020
Tribuna

Už je tomu třicet let, kdy se pro české hokejisty otevřela zlatá brána svobodného odchodu do zahraničních soutěží. Jaké byly první roky Jágra, Haška a spol. v zámořské NHL? Měli výhodu proti československým migrantům z předchozích let? A proč se hráči z východu stávali terčem severoamerické xenofobie?

Sto padesát startů v reprezentaci, deset sezon v československé lize a navrch titul mistra světa, tak zněly tvrdě nastavené podmínky pro legální odchod do zámořské NHL před pádem železné opony. „Byla to politická a ideologická záležitost, že východní Evropa nechtěla kapitalistickému Západu dodávat své nejlepší hráče,“ vysvětluje Vojta Ondráček, proč minulý režim bránil i těm nejlepším hokejistům svobodně odcházet. „A když navzdory jejich věku měla o hráče NHL zájem, tak museli třicet procent svého platu odvádět Pragosportu, státní sportovní agentuře,“ dodává.

Čtěte také

Právě v roce 1990 ale všechny bariéry padly a do NHL se vydala desítka českých hráčů zcela legálně. Zatímco čtyřiadvacetiletý Dominik Hašek přicházel do zámoří s vizitkou nejlepšího evropského gólmana, osmnáctiletý Jaromír Jágr zase platil za největší talent českého hokeje. Začátky v nejslavnější hokejové soutěži ale měli více než krušné.

„Hašek odchytal v první sezoně jen pět zápasů a sám později přiznal, že kdyby uměl anglicky a věděl, co o něm jeho trenér z Chicaga říká do novin, dávno by se vrátil do Evropy,“ popisuje Vojta Ondráček. Jágr sice hned ze začátku potvrzoval status ofenzivního esa, ale trpěl psychicky. „Klub mu proto přivedl z Calgary jako spoluhráče a parťáka Jiřího Hrdinu. Navíc za ním přicestovala i maminka. Dnes je to už asi nepředstavitelná familiárnost,“ říká na vysvětlenou k nezvyklým krokům klubu z Pittsburghu.

Jakým překážkám museli hráči z východní Evropy v zámoří čelit? Proč je zpočátku odmítali hráči i fanoušci? A jak dokázali Evropané proměnit NHL po sportovní stránce?

Čeští hokejisté odcházeli do NHL už i před pádem železné opony, poté ale nastal skutečný exodus těch nejlepších. Co přinesly českému hokeji odchody Jágra, Haška a spol. do zámoří? A proč Petr Nedvěd lituje svého titulu poslední ilegální hokejový migrant? Politické i společenské souvislosti řeší nový díl sportovního pořadu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.