Přes čáru: Jak politici vyřeší touhu gayů a leseb uzavírat manželství?

8. říjen 2018
Přes čáru

„Kdyby se se mnou nedej bože něco stalo, tak vůbec netuším, jak bude o dceru postaráno,“ vyjmenovává jeden z praktických důvodů zavedení manželství i pro gaye a lesby Petra Doušová, která je v současné době na mateřské dovolené s tříměsíční Alexandrou. Petra se svou partnerkou čekají na možnost vstoupit do manželství. Jestli se ho dočkají, není zatím jisté. O jeho zavedení diskutovali v pořadu Přes čáru taky poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) a poslankyně Radka Maxová (ANO).

Rozhodování o tom, jestli budou mít v Česku gayové a lesby možnost uzavírat manželství, jak navrhuje Radka Maxová, nebo jestli půjde výslovně jen o svazek muže a ženy, což prosazuje Marek Výborný, čeká sněmovnu zřejmě ještě v tomto volebním období. „Byla bych velmi ráda, kdybychom novelu občanského zákoníku zařadili do prvního čtení jako pevný bod už teď na říjnové schůzi. Je to téma, které rezonuje společností,“ říká Maxová. Ve stejný čas by se měli poslanci podle Výborného zabývat i ústavní ochranou manželství jako svazku muže a ženy. „Považujeme z čistě praktických důvodů za rozumné projednávání obou návrhů spojit.“

Manželství, registrované partnerství, nebo partnerské soužití?

Kromě praktických dopadů případného zavedení stejnopohlavních sňatků se debata v pořadu Přes čáru stočila také k tématu, jakou hodnotu vůbec manželství má a zda by se měl sňatek dvou mužů nebo dvou žen nazývat stejně jako sňatek heterosexuálního páru. „Manželství je svazek muže a ženy. Vychází to z dlouhodobé tradice a historie naší kultury. V registrovaných párech bude vždycky chybět buď mateřský, nebo otcovský vzor,“ tvrdí Marek Výborný.

Čtěte takéNikdy jsem nechtěl vařit, ale začal jsem. LGBT rodiče mají stejné radosti i starosti

Petra Doušová oponuje, že její dítě mužské vzory má. „Muži se kolem nás samozřejmě pohybují, a to jak v rodině, tak i mezi známými. Stejně to mají i děti, co například žijí jen s matkou.“

Podle lidoveckého poslance by se svazek dvou mužů nebo dvou žen neměl nazývat manželstvím. Pojmenování „registrované partnerství“ sám považuje za nevhodný a navrhuje například „partnerské soužití“.

Radka Maxová zmiňuje, že manželství má symbolickou hodnotu a měli by mít právo jej uzavírat i gayové a lesby. „Já se nemůžu spokojit s tím, že bychom zůstali u registrovaného partnerství. Musíme narovnat práva.“

Jakou podporu mají poslanci u svých návrhů? V čem je pro Petru Doušovou registrované partnerství diskriminační? A jaké dopady by mělo uzákonění manželství pro všechny? Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.