Problém tří dutých těles a hrozba smrti pravým hákem

2. duben 2024

Čelisti prožívají svůj další den kryptidů a po delší době hledí ke hvězdám, odkud nám vesmírná civilizace posílá tajemné výhružné vzkazy. Lidstvo zatím nic netuší. Nařachaný Jake Gylenhaal bílí motoresty železnou pěstí a oteklý John Cena předvádí komediální výkon roku.

Může se románová matematicko-fyzikální olympiáda ceněného čínského spisovatele Liou C’ch-Sina překlopit ve smysluplný osmidílný seriál? Netflix vzkazuje: pokud zapomenete na nároky a z nesmírně koherentní četby přepnete mozek do módu béčkových klišé, vaše dálkové teleskopy mohou identifikovat něco vzdáleně podobné ucházející katastrofické sci-fi. „Román má spoustu skvělých nápadů, které se vyjímají i na Netflixu. A to je ten problém. Tvůrci šli jen po spektakulárních momentech, které navíc kauzálně občas nedávají smysl,“ mudruje odborník na nanovlákna a pekingskou kachnu Vít nad rozlitým rýžovým vínem.

„Seriál, který je až moc chytrý na to, aby byl úspěšný a zároveň seriál, který padá do hollywoodských klišé v mnoha podobách,“ konstatuje Tomáš, který je aktuálně nominovaný na Nobelovu cenu míru za vynález prvního pivního krasohledu. Seriálová tělesa jsou pohříchu skoro dutá a jejich posuny na hvězdném nebi nedávají dost smyslu na to, aby to stálo za extra usilovnou observaci.

O dutosti by mohl sepisovat eseje i zápasník MMA Connor McGregor, který svou typickou šimpanzí chůzí infiltruje filmový průmysl v akčním snímku Douga Limana Hrozba smrti. Předělávka už tak lehce pochybné osmdesátkové klasiky s Patrickem Swayzem působí, jako by ji sám „Notorious“ sepsal pod vlivem své vlastní whiskey a dlouhé dagestánské submisi. Skoro ji zachrání jako vždy něžný a krásný drtič lebek Jake Gylenhaal, jehož zádumčivý výraz můžeme vykládat tak, že by nejraději hrál stejnou postavu, ale v úplně jiném filmu.

Vítěz ceny must-watch týdne tak bere jiný křehký svalnatec – steroidový válec Ricky Stanicky, kterého v bláznivé komedii Petera Farrellyho naprosto brilantně vysekl John Cena. Pokud se občas nebojíte prodat svůj vkus s lehkou slevou, tenhle kousek spolehlivě zahřeje.

Jaké barvy musíte být, aby vás urazila oscarová Americká fikce? Je největší americkou fikcí imaginární kamarád Ricky Stanicky? Je lepší být na cestě s živou, nebo mrtvou mámou? Na který záchod zajít v Tokiu, abyste prožili Dokonalé dny? Nad kým visí aktuálně Hrozba smrti a jde Problém tří těles vyřešit šuplerou? Čelisti, váš pravidelný zdroj vitamínu D (jako dovolená).

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka