Profesor Jiří Horáček v Diagnóze F: Lidské chování je motivováno neustálým čekáním na odměnu

23. březen 2018

Člověk, podobně jako řada jiných živočichů, má tendenci chovat se ve svém životě tak, aby zažíval pocit odměny, a zároveň se vyhýbat takovému chování, které je spojeno s nedostatkem odměny, nepříjemným pocitem nebo trestem. Za tím vším stojí mimo jiné látka zvaná dopamin.

„Dopamin dává sytost našemu prožitku. Čím intenzivnější je stimul, tím více se vylije dopaminu,“ vysvětluje princip fungování dopaminu v mozku profesor Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví v Diagnóze F. Systém odměny však funguje u různých lidí různě. Jednou z možných poruch je syndrom narušené závislosti na odměně. „Aby člověk s touto poruchou dosáhl pocitu odměny, potřebuje výrazně vyšší hladinu dopaminu. Tito lidé pak mají tendenci si odměnu vyvolávat a zesilovat uměle,“ říká Horáček. Jako příklad, jak toho lze dosáhnout, uvádí drogovou závislost. Právě narušený systém odměny je dle předpokladů jeden z důležitých faktorů, které člověka predisponují k tomu, aby se u něj projevila závislost. Stejný mechanismus je podle něj možné najít i u lidí, kteří se věnují adrenalinovým sportům.

Hraniční porucha osobnosti: Byla to zeď mezi mnou a společností, říká host Diagnózy F

Ve věku kolem dvaceti let zvažoval vstup do kláštera. Jeho zpovědník ho ale dříve než do kláštera poslal k psychiatrovi

O lidech s hraniční poruchou osobnosti koluje mnoho tvrzení. Třeba, že jsou agresivní, že se s nimi v terapii velmi špatně pracuje, protože se nezlepšují nebo jen trochu, lžou, manipulují a jsou velmi vztahovační. Jsou pravdivá?

Jednou z možností, jak narušený systém odměny dostat na normální úroveň, je psychoterapie. „Léčba závislosti je založená na tom, že se člověk zcitlivuje, aby prožíval pocit odměny i při daleko menším stimulu, aby se cítil dobře, a přitom se nemusel opít, dát si kokain nebo jít běhat,“ dodává Horáček. Hranice mezi škodlivou závislostí a běžným chováním je podle Horáčka velmi tenká. „Každá závislost je variantou na normální motivační systém, který v sobě máme,“ říká lékař.

Liší se nějak závislost na návykových látkách a na běžných látkách, jako je třeba cukr, sůl či živočišné tuky? Je snadnější odvyknout od soli, nebo od heroinu? A kde máme hledat smysl života? I na tyto otázky odpovídal Jiří Horáček v Diagnóze F. Poslechněte si záznam rozhovoru.

Jiří Horáček v Diagnóze F:
Renesance LSD
Ekonomická krize = více sebevražd?

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka