Progresivní katolická komunita Archa truchlí nad svým zakladatelským příběhem

5. duben 2020

Katolický laik Jean Vanier založil komunitu, kde se mohli lidé s mentálním postižením cítit jako dospělí lidé s přátelskými vztahy. Teď se ale ukázalo, že sám Vanier sexuálně zneužíval minimálně šest žen. O komunitě Archa i současné kauze mluví Jan Bierhanzl.

Křesťanská komunita Archa se proslavila svým progresivním přístupem k lidem s mentálním postižením, které zahrnula do společenství a umožnila jim navazovat normální přátelské vztahy. Dvě její komunity – Vila Vallila a Archa Benediktus – jsou i v České republice. Její zakladatel, francouzský laik Jean Vanier byl veleben prostými katolíky i papeži a padaly dokonce návrhy, že by měl být prohlášen za svatého. Nyní, několik let po jeho smrti, ale vyšlo najevo, že dlouhodobě sexuálně zneužíval ženy v komunitě. O tom, co to znamená pro odkaz Archy a jak se s tím Archa vyrovnává, jsme mluvili s filozofem a bývalým dobrovolníkem v lyonské Arše Janem Bierhanzlem. 

Logo

„Každý večer si asistenti rozdělovali, komu budou druhý den pomáhat, a když jsem měl na starosti Yvese, byla to vždy velká legrace. Musel jsem mu už dopředu ubalit na ráno deset cigaret,“ vzpomíná Jan Bierhanzl na dobu svého asistování a Yvese, se kterým nakonec dali společně dohromady knihu nazvanou Nejsem blázen, kde jsou mj. i jeho úvahy (a ze které jsme si četli v pořadu).

Z auditu, který si vedení Archy nechalo zpracovat u externí společnosti, vyplynulo na základě svědectví šesti žen, že Jean Vanier sexuálně zneužíval ženy od roku 1970 až do roku 2005 a zneužíval k tomu svou duchovní autoritu. Podle Bierhanzla je ovšem velmi slibná reakce vedení Archy, které udělalo externí audit a samo neví o identitě svědčících žen a odmítá bagatelizovat činy svého zakladatele. „Vedení Archy mluví o tom, že započalo práci truchlení nad svým zakladatelským příběhem. Omluvilo se ženám a zdůraznilo, že Archa má budoucnost jen díky jim a díky jejich odvaze,“ říká Jan Bierhanzl. 

Zajímá vás historie Archy, texty Yvese Aulese a další kroky, které vedení Archy činí? Poslouchejte celý pořad.

autoři: Jakub Ort , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.