Prokletý klub i Dlouhá míle, hlavně ne Poslední sezona. Jaké sportovní snímky stojí za to?

27. březen 2020
Tribuna

Sportovní filmy a seriály jsou často opovrhovanou součástí světové kinematografie. Že to není tak úplně právem, ukazuje nový díl magazínu Tribuna. Filmy jako Prokletý klub, Borg/McEnroe nebo Já, Tonya ukázaly, že příběhy o sportu mají na velkém plátně své místo.

V současné době jsou sportovní filmy jednou z mála možností, jak v době bez sportu saturovat aktuální deficit. Jejich kvalita šla v posledních deseti letech nahoru. Pomohlo tomu to, že se zaměřují na něco, co už se stalo, a nesnaží si vymyslet vlastní fantasmagorický scénář, myslí si Martin.  

Vojta Ondráček jako příklad zmiňuje britský snímek Prokletý klub. Je příběhem Briana Clougha, legendárního a také asi nejarogantnějšího kouče, jaký vůbec po fotbalových pažitech šlapal. Film je skvělý v jedné věci: úplně vynechává dění na hřišti. Je to o nejhorším trenérském angažmá historie, vzpomíná na Cloughových 44 dní na lavičce Leedsu.

To Vojta Jírovec obdivuje starší seriál Dlouhá míle. V roce 1989 jej natočil Jiří Adamec. Zabývá se českými běžci a neprávem s revolucí zapadl. Petr Čepek tu hraje úsečného a zlého trenéra, běžce ztvárnili Svatopluk Skopal a Jan Čenský, kvůli kterému se pak na atletiku dala Zuzana Hejnová. Dlouhá míle tak stojí za našimi úspěchy na MS, líčí.

Z českého prostředí to jsou spíše komedie, ve kterých hraje Ondřej Vetchý, což platí pro Kožené slunce i Okresní přebor, všímá si Martin. V Česku funguje jen to, dělat si z toho legraci. V Okresním přeboru i novějším Vyšehradu se smějete sportu jako takovému, myslí si Vojta Ondráček.

A jaké jsou naopak nejhorší filmy? Poslední sezona, seriál o odcházení českého hokejisty s Martinem Dejdarem. Naprosto strašný, vzpomíná Vojta Jírovec. Shodli jsme se na tom vlastně všichni, dodává Martin a přidává i své tipy fotbalové snímky Blafuj jako Beckham nebo United Passions o založení FIFA. 

OBLÍBENÉ SPORTOVNÍ FILMY A SERIÁLY PODLE TRIBUNY:

MARTIN

Světové: 1. Wrestler, 2. High Flying Bird, 3. Já, Tonya, 4. Bílé dlaně, 5. Borg/McEnroe

České: 1. Ivánku, kamaráde, 2. Muži v offsidu, 3. Kožené slunce

VOJTA O.

Světové: 1. Prokletý klub, 2. série Rocky, 3. Zuřící býk, 4. Rivalové, 5. United Passions

České: 1. Kožené slunce, 2. Okresní přebor, 3. Vyšehrad

VOJTA J.

Světové: 1. Ohnivé vozy, 2. Já, Tonya, 3. Magická hlubina, 4. Zuřící býk, 5. Tah pěšcem

České: 1. Dlouhá míle, 2. Boxer a smrť, 3. Fádní odpoledne

Sportovní filmy šly v poslední dekádě nahoru a už dávno nejsou jen shlukem motivačních citátů. Které snímky stojí skutečně za to? Poslechněte si názory Tribuny na filmy o sportu.

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.