Prolomit vlny: Je strach z Babiše stejný jako strach z uprchlíků?

31. říjen 2017

Hysterie je nerozumné přehánění emocí. Ty bobtnají do rozměrů, které celé situaci více škodí, než prospívají. V nedávné době jsme zažili nástup hysterie uprchlické. Dnes zažíváme hysterii povolební.

Ze zpráv o uprchlících měli občané strach. V postfaktické době se stává emoce hodnotou. Emoce strachu z uprchlíků se stává opodstatněnou jen proto, že ji máte. Máte právo na svou závist, frustraci, ponížení, vztek. Od práva na emoci je jen malý krok k „právu emoci vyjádřit“, k „právu, aby mě jí někdo zbavil“ a k „právu změnit realitu tak, aby zmizela nebo byla nahrazena jinou“. Ať už je to lynč, mediální dehonestace, násilí, nebo přidání na seznam zrádců.

Máme za sebou volby. Z tábora liberálů začaly padat emoce nikoli nepodobné těm, které zažívají ti druzí v uprchlické hysterii. Hejt za hejtem. Z ničeho nic – zdá se – mají zase liberálové právo na emoce. Na svou frustraci, závist, vztek, nenávist.

Děsivé imaginace, děsivé generalizace

Čím se vlastně liší strach z uprchlíka od strachu z Andreje Babiše? Obraz obou se dávno zcela vzdálil realitě. Mediální líčení „StBáka“, „zloděje“ a „škůdce všeho dobrého“ svou rozpínavostí silně připomíná mytického migranta, který po převozu neziskovkou odjíždí taxíkem od italských břehů znásilňovat křesťanské ženy.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Proroci blížící se zkázy líčí totožný obraz: I tady jsou barbaři před branami Říma. I tady se naše svoboda třese v základech. I tady někdo ohrožuje budoucnost našich dětí. Nečíhá tam však negramotný migrant, ale příslušník hnutí ANO.

Chápu, že mezi uprchlickou krizí a dobrodružstvím československého miliardáře jsou zásadní rozdíly. Jedná se ale o stejnou, nepřiměřenou psychologickou reakci, které tyto rozdílné problémy vyvolávají.

Hlavním spojencem každé hysterie je generalizace. Nazvat třetinu českých voličů „blbci“ a další pětinu „fašisty“ je stejný myšlenkově-emoční postup jako vidět v každém přicházejícím uprchlíkovi teroristu.

Vadí nám mediální manipulace jen někdy?

Postfaktickou hysterii podporují konspirační weby, které jsou vymezeny pro šíření konkrétní nálady. Proruský Sputnik konzistentně vzbuzuje nedůvěru k EU a k pravdivosti běžných masmédií. V hysterii protibabišovské konají pilně svou práci Forum 24 či Svobodné fórum, nikoli tím, že by produkovaly fake news, ale akcentem svých zpráv: na úvodní stránce je 7 z 10 článků o Babišovi. V tomto bohužel mají se Sputnikem podobný účel: Hýbat realitou konkrétním, dopředu rozhodnutým směrem.

V případě uprchlíků se vytvářejí fake news. Paní je viděla za Budějovicemi utíkat od dodávky k lesu. Smějeme se a klepeme si na čelo. Ale kompromitující nahrávka s novinářem Přibilem, která je pravděpodobně pořízena s cílem Babiše záměrně dehonestovat, to je najednou jiná liga. To je ryzí! Tomu se tleská.

Společné téma nás sjednotí

Když stojíte frontu na máslo, chcete si ukrátit chvíli konverzací a nepohádat se. Zanadáváte na migraci: „Za chvíli tady budou, všechny nás zničí.“ Cítíme se v pořádku, protože nás naše sociální skupina vnímá jako se správným názorem. Stojíte-li frontu na překapávanou kávu v trendovní kavárně, uděláte totéž – ale proti Babišovi.

Když všichni čtou Harry Pottera, nikdo se vás neptá, proč ho čtete vy. Prostě se čte. Plnovousy se nosí. iPhony se kupují. Trend je něco, co nás zbavuje nutnosti rozhodovat se. Dává nám jistotu bezpečné volby a sounáležitosti. Děláte prostě to, co dělají ostatní. V módě nebo myšlenkách. Nemůžete se mýlit.

03736161_70.jpeg

Mohl bych ještě dlouho pokračovat líčením podobností obou hysterií. Bouřili jsme se nad rozesíláním fotografie a jména obhájkyně v kauze nošení šátků s dehonestujícím komentářem typu: „Podívejte na ni, zaprodankyni zla.“ A den po volbách mi má sociální bublina poskytla záplavu adresných fotografií nejen Marka Prchala, ale celého marketingového týmu ANO s příslušnými fotografiemi, jmény a dehonestačním komentářem. „Podívejte na ně, zaprodance zla.“ Stačí jen trocha citlivosti, abyste zažili nepříjemné déjà vu.

To, jak se vyrovnáváme s neúspěchem, říká o nás a naší sociální skupině více, než je nám milé: Ne vždy a ne ve všem jsme od NICH tak rozdílní, že?

autor: Dalibor Špok
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.