Putování na Malou Skálu. Nahlédněte do Orlí jeskyně i života kontroverzní spisovatelky Jarmily Glazarové

14. červenec 2021

S Malou Skálou je spjatý osud kontroverzní postavy českého kulturního života – Jarmily Glazarové. Výjimečná spisovatelka, která se zapletla s komunistickým režimem 50. let, se v Malé Skále narodila a odpočívá i na zdejším hřbitově. Na cestě do jejího rodného místa prozkoumaly Bludičky pravý břeh Jizery, ostrý kopec Na Chocholce s Orlí jeskyní na vrcholu a malou přírodní rezervaci s pravěkými přesličkami.

Ten, kdo putuje do Malé Skály známější cestou po levém břehu, může si na protější straně všimnout nápadně prudkého kuželovitého kopce. Upoutal i Janu a při bližším zkoumání objevila v mapě na jeho vrcholu Orlí jeskyni. Vypravily se ji tedy s Kačkou prozkoumat.

Cestou z Dolánek u Turnova putovaly částí Zlaté stezky Českého ráje, která propojuje zdejší pamětihodnosti. V době, kdy se ještě nejmenovala Zlatá, prošel tudy i světoběžník Vojta Náprstek.

Na trase Bludičky ještě odbočily navštívit doporučovanou přírodní rezervaci. Po cestě se zastavily na maloskalské Drábovně, skalním hrádku, kde si připomněly literární styl Jarmily Glazarové. Kačka přinesla autorčiny vzpomínky na rodný kraj a Jana kousek z Vlčí jámy. Došlo však i na nechvalně proslulý článek Nad procesem, v němž Glazarová podpořila proces s Miladou Horákovou, se kterou se osobně znala.

Co je to „tafone“? Najdete v přírodní rezervaci větší přesličky nebo kopřivy? Kolik lidí by se mohlo ubytovat v Orlí jeskyni? Co dělali v jeskyni železničáři? Kdo se otřásá při představě vztahu k mužství v textech Jarmily Glazarové a komu se to líbí? A jak pohlížela spisovatelka na svůj rodný kraj? Poslechněte si novou epizodu Bludiček.

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.