Quest: Jak se hraje s přibývajícím věkem aneb můžete být na hraní staří?

18. leden 2019

„Můj čas je pouhopouhé prozatím,“ zpívá Hana Zagorová a nám nezbývá než s ní souhlasit. Jak se naše hráčská křivka proměňuje v čase, jak se s věkem mění herní preference a kde s přibývajícími povinnostmi ten čas na hraní vůbec brát, o tom všem jsme si povídali s bývalým herním novinářem Alešem Harazimem. Kromě toho jsme probrali pár aktuálních právních kauz, které otřásají herním průmyslem, a zrecenzovali stíhačkový simulátor Ace Combat 7: Skies Unknown.

Času a stárnutí neporučí nikdo z nás, a zatímco na střední škole nám nic nebránilo trávit hraním absurdní množství času, během následujících let nás naše povinnosti začaly tak trochu dobíhat. Práce, partnerské vztahy, hypotéky, děti, domácí mazlíčci i sociální život si náš čas nárokují stále vyšší měrou, ale ani po třicítce na hraní velká část hráčů úplně zanevřít nechce.

Nikoho asi nepřekvapí, že se s věkem proměňují hráčské preference. Mladší hráči dávají přednost kompetitivním multiplayerovým hrám, s věkem však roste obliba singleplayerových her se zaměřením na zážitek a příběh, které si hráč může dávkovat podle své potřeby a aktuální časové dispozice. „Když přijdu domů z práce a chci hrát, rozhodně se nechci někde zaseknout a desetkrát opakovat jednu pasáž, chci pokračovat v příběhu a nepotřebuji žádnou velkou výzvu,“ říká Aleš Harazim, který se v pětatřiceti letech nazývá „herním důchodcem“.

Zároveň to ale neznamená, že by lidé nad třicet hraní opouštěli. Z doporučení lékařů naopak plyne, že hraní her prospívá i lidem o několik dekád starším a může fungovat třeba jako prevence Alzheimerovy choroby. Také neplatí, že by se s věkem zpomalovaly reflexy natolik, aby to při hraní bylo patrné, u starších hráčů spíš klesá soutěživost a potřeba umístit se vysoko ve výsledkových tabulkách. Spousta z nich pak s nástupem do důchodu začne trávit čas v masivně multiplayerových online hrách, které jim do jisté míry suplují třeba i sociální vazby.

Quest: Nejočekávanější hry roku 2019

Metro: Exodus

Přelom roku je ideální příležitost k bilancování, ať už období uplynulého, nebo toho budoucího. V nejnovějším Questu se díváme především dopředu a i vám předáme několik tipů, na co se v roce 2019 těšit, ale na nějaké to ohlédnutí si čas taky najdeme. Zrecenzujeme si totiž rytmickou taneční pecku Beat Saber, vytvořenou exkluzivně pro virtuální realitu.

Ace Combat 7: Skies Unknown není smrtelně vážným stíhačkovým simulátorem, jakým by se mohl zdát být. Ve skutečnosti má sice své dramatické momenty, ale většinu času se nebere příliš vážně a strhne vás svou zábavností a nevázaností. Fiktivní země osídlená reálnými stíhačkami je zmítaná vzdušnou válkou, děj je nicméně vedlejší a prim hraje čistokrevná, ulítlá akce, která minimálně Jardu hodně nadchla.

Jaké konkrétní hry mají největší základnu mezi staršími hráči? A kdo je vůbec „starým hráčem“? Hraje Jarda v Ace Combat 7 za růžovou stíhačku? Poslechněte si čerstvý Quest a dozvíte se víc!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.