Radio Ivo: Láska kazí plány

10. květen 2018
Radio Ivo na Radiu Wave

Po předminulém politickém excesu reagovali Romana Bohunská-Tierai a její novomanžel Lahore Tierai na výzvu Českého rozhlasu korektní, únikovou hrou. Nyní Bohunská sáhla ještě hlouběji do neutrálních vod a oprášila text, který stvořila jako osmiletá.

Tehdy ještě Romana Červeňáková v rámci literárního kroužku základní školy v Bechyni stvořila námět rozhlasové hry, za nějž získala Čestné uznání Řádu Zlaté medaile na regionální soutěži mladých talentů tamtéž. Po mnoha letech se tedy autorka vrací k vlastní předloze, která neskrývá prvky dětské naivity, ovšem je v ní zároveň již cítit esence dramatických postupů, které bude ve své pozdější tvorbě autorsky uplatňovat: jsou to především tři postavy ve složení dva muži a jedna žena, které se díky náhodě setkávají a musejí spolu cca hodinku řešit nějaký problém.

Romana samozřejmě na námětu dále pracovala a nechala jej „vyrůst“ – jak ve smyslu kvality, tak ve smyslu propojení původních dětských momentů zápletky se současným dospělým světem. Nemůžeme se tedy divit, že se ve hře setkáme s hledáním pokladu, úsměvnou představou o práci architekta či zlatým kanystrem. Občas v nové hře opět ucítíme i rukopis autorčina manžela, který dodal několik svých oblíbených témat: nerovné postavení muže a ženy, lásku k rodnému Pákistánu a samozřejmě pověstnou lahodnou pišoru.

To, co ovšem přesahuje dětský svět předlohy, jsou Romanina zamyšlení nad principy vášně, lásky a flirtu. Je možné, že milostné vztahy nemají logiku? Může nás přitahovat i odpudivý člověk? Někdo s dredy??? A je opravdu tak jednoduché opustit pečlivě připravený plán pro chvilkové vzplanutí? Jediné, na co je opět možno se spolehnout, je pevné rodinné pouto. Nezdravý sourozenecký vztah býval vždy silnou stránkou Romaninýc her a jejch častým subtématem. Pojd'me se tedy ponořit do hry nové a posedět v ní jako štamgasti v legendární Hospodě „U Sudoku“.

autor: Radio Ivo
Spustit audio