Rafael vs. rýže. Díl čtvrtý. Rafael versus halíře

8. leden 2018

Každý z nás krom pár výhodně narozených to zažil nebo zažije, hlavně okolo Vánoc. Vymýšlení nejrůznějších výmluv, proč zrovna dneska nemůžete na party. Vyrábění dárků namísto jejich nakupování, protože „to je osobnější“. Ujišťování nájemce, že mu to na účet určitě musí přijít zítra, maximálně pozítří. Jednu věc ale nikdy neukecáte – svůj žaludek. Ten jediný dokáže – roztažen obludnými porcemi bramborového salátu – zůstat vůči vašim výmluvám zcela cynický.

Když dojdou i poslední zbytky cukroví (dokonce i vanilkové rohlíčky, které nikomu nechutnají, ale babička jich stejně každý rok napeče vždycky nejvíc) a z peněz na učebnice do nového semestru vám po Silvestru zbyla jen s učením neslučitelná kocovina, začne si žaludek vyskakovat.

Přesně kvůli těmto chvílím se hodí umět si ukuchtit i něco jiného než lososové sashimi a omáčku z kokosového mléka. Před svými followery ani před svou přítelkyní se sice úplně neblýsknete, ale co naplat. Druhá možnost je už jen vrátit se se staženým ocasem do rodného hnízda a vyměnit plný žaludek za hrdost a svobodu. A to přece nedopustíte. To už si radši snad i poslechnete dnešní díl kliknutím na modrou ikonku „play“ v horní části této stránky.

Rafael vs. rýže. Kde je můj varný sáček? Díl první

Rafael vs. rýže

Na jedné straně neúprosný vnitřní požadavek na zachování kvality stravování, na straně druhé naprostá nevole investovat čas a peníze ze všech čerstvě zpřístupněných krás světa zrovna do jídla. Přesně to tě, milý studente, čeká hned, jak se odstěhuješ od rodičů. 

Jako šéfkuchař Radia Wave jsem skončil popravdě řečeno v první řadě proto, že mi nikdy nešla matematika :-( Proto mě ve dnešním díle zaskočilo, kolik početních operací je potřeba provést, chcete-li se přesně dopočítat, na kolik vás které jídlo vyjde. Jak to dělají opravdoví šéfkuchaři, jejichž jídla sestávají z více než tří surovin, si radši ani nechci představovat. Ve dnešním díle jsem ale překonal nechuť a s pomocí kalkulačky se u obou praktických receptů dopracoval i k exaktnímu vyčíslení všech nákladů. Přežití sedmi minut poslechu tohoto audioblogu může značně napomoct přežití nadcházejících sedmi dní do výplaty z brigády.

autor: Prokop Vejda
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka