Rafael vs. rýže. Kde je můj varný sáček? Díl první

20. listopad 2017

Na jedné straně neúprosný vnitřní požadavek na zachování kvality stravování, na straně druhé naprostá nevole investovat čas a peníze ze všech čerstvě zpřístupněných krás světa zrovna do jídla. Přesně to tě, milý studente, čeká hned, jak se odstěhuješ od rodičů.

Existuje spousta způsobů, jak se s nutností zavedení nového stravovacího režimu můžeš zkusit vypořádat ty, ale jen jeden způsob, jak se s ním může zkusit vypořádat tvoje babička: i přes tvoje více či méně předstírané protesty ti vnutí nadměrné množství nevyžádané výživy. Sekaná pro veganskou vnučku, cukroví pro usnadnění hubnutí do plavek… nebo třeba 5 kg thajské jasmínové rýže pro člověka, který si doposud nebyl schopný doma uvařit ani kávu. Můj případ je bohužel ten poslední zmíněný :-(

Poslechněte si, jak jsem se odhodlaně pustil do boje s nekonečnou přesilou dlouhých a špičatých rýžových zrnek v prvním díle mé audioblogové série, který nese příznačný název Kde je můj varný sáček? Mnou postrádaný varný sáček je totiž tak trochu jako prezervativ: průhledné, nezajímavé, nicotné uskupení pár uhlovodíků, díky nimž ale dokážete předejít velkým starostem. A mně starosti začaly právě teď.

Na tom neumět vařit a přesto točit audioblog o vaření ale není všechno jen negativní. Moje vlastní neschopnost ovlivnit, co se s jídlem v hrnci po zapálení hořáku stane, dává hodně prostoru kouzlu nechtěného, pozitivním vedlejším účinkům. Poslechněte si, jak to dopadlo, když mi v už téměř prohrané bitvě s pálící se a lepící rýží přispěchala ze špajzu na pomoc nečekaná kavalérie v podobě kakaa s mlékem. Tak jako každý další díl této nově vznikající série, i tento první končí sérií praktických rad, užitelných všemi studenty, co se v rámci budgetového přežívání bez asistence maminky rozhodnou sáhnout po rýži, aniž by byli vyzbrojeni varnými sáčky.

A příště? Příště už opustíme kuchyňku a vydáme se do Číny.

Prokop Vejda, známý také jako Rafael Stříbrný, v gastronomické minisérii Rafael vs. Rýže popisuje svět čerstvého vysokoškolského studenta, který se po odchodu z bezpečí domácí kuchyně pustil do nejistých experimentů s vlastním vařením. Největší výzvou i záchranou pro něj byl pětikilový pytel rýže, který loni o Vánocích našel pod stromečkem a musel si s jeho obsahem nějak poradit...

autor: Prokop Vejda
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.