Rapový beef století! Ostrými slovy nešetří Kendrick Lamar, Unknown Consciousness a Dua Lipa

9. květen 2024

Kendrick Lamar vydává zatím nejchytlavější diss track namířený na mainstreamového rappera Drakea. Bývalí spolužáci Kevin Abstract a Lil Nas X naopak síly spojují na singlu Tennessee. Dávku radikálního optimismu do novinkové rotace Radia Wave přináší Dua Lipa a hudebnice Illuminati Hotties novým singlem Can’t Be Still (snad!) láká na novou desku. Opět doručujeme i temnotu, tentokrát ale v tyrkysové barvě, můžou za to slovenští rappeři Unknown Consciousness a WEN. Not Like Us!

Kendrick Lamar - Not Like Us

Credits: Kendrick Lamar, Dijon Isaiah McFarlane
Label: Interscope Records
Album: Not Like Us single

Držet krok se stále se vyvíjejícím beefem mezi dvěma nejvýraznějšími postavami hiphopového světa je čím dál náročnější. V březnovém tracku Like That jsme se od Kendricka Lamara dozvěděli, že v rapu nevnímá žádnou velkou trojici, vnímá pouze velkého sebe, tomu Drake oponoval v diss tracku Push Ups. Mezitím se od beefu ne příliš šikovně distancoval J Cole a rapoví fanoušci byli saturování hned sedmi dalšími dissy – ostře mířenými a s řadou závažných obvinění, z nichž minimum máme možnost potvrdit nebo vyvrátit. Čtyři takové skladby má na kontě Kendrick Lamar a nejnovější přírůstek do rapového beefu století Not Like Us vznáší do club-ready beatu producenta Mustarda zatím asi nejzávažnější obvinění: „Certified Lover Boy? Certified pedofiles,“ hlásá směrem do Drakeova kempu OVO Sound.

Kevin Abstract - Tennessee ft. Lil Nas X

Credits: Cole Bat, Devon Francis, Kevin Abstract, Montero Hill, Quadeca, Romil Hemnani
Label: RCA Records
Album: Tennessee ft. Lil Nas X single

Bývalí spolužáci ze střední Kevin Abstract a Lil Nas X si navzájem fandili tak dlouho, až se konečně rozhodli dát hlavy dohromady nad novou hudbou. Track Tennessee, který z této dlouho plánované spolupráce vzešel, dvojice poprvé představila fanouškům a fanynkám na festivalu Coachella. Teď vychází jako první samostatný singl od Abstractovy indie rockem nasáklé desky Blanket. Na novince se ale hudebník trochu vrací k soundu své staré formace Brockhampton – na produkci se ostatně podílel i jeho bývalý spoluhráč Romal Hemnani. Sexuální tenzí nabitý track doprovází podobně žhnoucí videoklip režiséra Colea Bata a těšíme se, jaké další kroky tohoto tvůrčího mogula předznamenává.

Dua Lipa - These Walls

Credits: Dua Lipa, Andrew Wyatt, Billy Walsh, Caroline Ailin, Danny L Harle
Label: Warner Records
Album: Radical Optimism

Dua Lipa vydává v těchto dnech očekávanou třetí desku Radical Optimism. Údajně ještě před vydáním té první měla jasno v tom, kdo by měl spolupracovat na této – Kevin Parker z Tame Impala. A jak si britská popová hvězda přála, tak se taky stalo. Krom něj pak přizvala ještě Iana Kirkpatricka, Caroline Ailin nebo Andrew Wyatta a Dannyho L Harlea. Novinka prozkoumává vlivy britpopu devadesátých let a nejinak je tomu na skladbě These Walls, kterou si přidáváme do rotace. Jeden z vrcholů desky popisuje příběh nefunkčního vztahu, v němž i zdi bytu, který pár obývá, už dávno ví, že je na čase, aby se pár rozešel.

Unknown Consciousness - Akvamarín ft. WEN

Credits: Tomas Balla, WEN
Label:self-released
Album: Akvamarín ft. WEN single

Mladý slovenský rapper Unknown Consciousness se proslavil v talentové soutěži The Mag WRAP, kde v úvodním kole zaujal porotu i diváky svým neobvyklým stylem rapování, mnohým připomínajícím londýnského rappera Flowdana. Unknown Consciousness následně ze soutěže vypadl, ale smutnit nemusí – jméno si už udělal, důkazem toho je i nový singl Akvamarín, kde mu hostuje už etablovaný WEN, rapper z Michaloviec, který loni výrazně zabodoval také díky společné desce s Porsche Boyem. Novinku Akvamarín s Unknownem spoluprodukoval Mousta a svým zvukem odkazuje na britský dubstep začátku tisíciletí.

Illuminati Hotties - Can't Be Still

Credits: Sarah Tudzin
Label: Hopeless Records
Album: Can't Be Still single

Sarah Tudzin alias Illuminati Hotties nechává své fanoušky na nové studiové album čekat už třetí rok, ale vypadá to, že pokračování Let Me Do One More je na spadnutí. Jasnou předzvěstí je ohlášené turné na podzim letošního roku a také nový singl Can’t Be Still. Píseň je podle ní o nemožnosti být v klidu, což je odpověď na „strach a nemožnost být sama se sebou“. Tudzin dál vysvětluje: „Neustálý pohyb, únik, neklid – všechno co mi zabrání v tom zůstat stát na jednom místě – byl vždycky můj obranný mechanismus, když vnitřní monolog začne být příliš hlasitý.“ Od minulé desky stihla Tudzin aka Illuminati Hotties spolupracovat na albu s boygenius, smíchala album pro Cloud Nothings a produkovala dlouhohrající nahrávku Guppy. Konexe mezi slavnými muzikanty se vyplácí – klip ke Can’t Be Still natočil Tony Wolski z Armed.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.