Řekni, za co sedíš, řeknu ti, co číst. Vězni nejvíc čtou Hru o trůny, občas knihy padnou na cigarety

25. únor 2021
Liberatura

Možná si poslední rok připadáte trochu jako vězni. Ale jak se doopravdy mají odsouzení či obvinění? A co vlastně čtou? V Liberatuře jsme se vydali do knihovny ruzyňské vazební věznice, abychom zjistili, co se nejvíc půjčuje mezi lidmi, kteří zažívají absolutní lockdown.

„Máme tu všechny trestné činy, které vás napadnou. Od výživného po maření úředního rozhodnutí, vaření drog, distribuci, krádeže, podvody, zpronevěry, vraždy,“ říká speciální pedagog a tiskový mluvčí ruzyňské věznice Tomáš Měrka, který má také na starosti chod knihovny.

Ta je schovaná v malé místnosti hned vedle cel, je plná regálů, které doslova přetékají knihami. Je tu třicet tisíc svazků. Na stole kanceláře leží několik knih čekajících na své čtenáře: Hannah Arendt a její Eichmann v Jeruzalémě, Tolkienův Pán prstenů v angličtině nebo Lars Kepler. 

Čtěte také

„Čtenáři ve věznici jsou velmi podobní čtenářům venku. I tady jsou módní vlivy, jako jsou severské detektivky, projede u nás vlna Patrika Hartla, stejně tak se tady nečtou memoáry Stelly Zázvorkové,“ vysvětluje Tomáš Měrka.

Říká také, že literatura ve vězení kompenzuje stejné funkce jako za zdmi Ruzyně. „Vězni mohou pomocí knihy na chviličku zapomenout, knihy mohou nahradit denní snění. Když čtou Hru o trůny, což je tady nejžádanější kniha, na pár desítek minut ztratí pojem o tom, kde jsou,“ pokračuje speciální pedagog. Dají se tu ale půjčit i právní příručky, je tu sekce kosmonautiky, ale i rodinných vztahů. 

Mají vězni víc času na čtení? Co vězni naposledy probírali ve filozofickém kroužku? A jak končí starší, opotřebované knihy? 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio