Říkat si o peníze není příjemné, mít při rodičovské další dvě práce ale také ne, říkají Houpačky

20. listopad 2019

Narození dítěte se u mnohých rodičů pojí také s tím, že poprvé žádají zaměstnavatele nebo stát o dávku, na kterou mají nárok. Jedná se o takzvanou mateřskou, odborně peněžitou pomoc v mateřství, a takzvaný rodičovský příspěvek. Od čeho se odvíjí jejich výše a jak se s takovou dávkou dá vyjít? O tom přišly do Houpaček povídat Marie a Tereza.

Marie i Tereza se staly matkami těsně po škole nebo při doktorském studiu, takže se musely hned od začátku vyrovnávat s nízkou mateřskou a zjišťovat, jak požádat o rodičovský příspěvek, tak aby to bylo výhodné. Podělily se tak s námi o pár rad, kde mohou nastávající rodiče najít relevantní informace. Jsou to stránky Ministerstva práce a sociálních věcí, Úřadu práce a České správy sociálního zabezpečení. Nejjistější je ale nakonec konzultace individuální situace přímo s úředníky na vaší pobočce České správy sociálního zabezpečení.

Shodují se také na tom, že pokud by byl jejich příjem omezen pouze na příspěvek od státu, nemohly by s ním vyjít. Marie si při péči o dítě přivydělává, ale jedním dechem dodává, že by to neměla být norma. Ačkoli má svou práci ráda, tak potřeba pracovat i v jejím případě nezávisí až tak na její vůli, ale významně k tomu přispívá i fakt, že příspěvky od státu nevystačí na pokrytí základních potřeb.

Jak přemýšlí o tom, že jsou finančně závislé na partnerovi? Co všechno z výbavy na dítě lze vyměňovat? Jak se na tuto situaci připravit a jak si dobře rozdělit finance v domácnosti, tak aby se příjmová nerovnost nepromítala negativně do vašeho vztahu s partnerem? Poslechněte si další díl magazínu Houpačky, tentokrát o financích na mateřské a rodičovské.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.